Naar inhoud

Project 100 jaar Groote Oorlog

 

Campagnebeeld Martelaarsteden

 

Herdenking Eerste Wereldoorlog

 

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog halt hield in Dendermonde en omstreken. Dendermonde wil dit unieke moment aangrijpen om deze opmerkelijke historische passage uit de Groote Oorlog te ontsluiten op een ogenblik dat vele ogen op Vlaanderen gericht zullen zijn. 

 ‘Nooit meer oorlog’ was de boodschap die na de wereldbrand in 1918 werd uitgestuurd. Om de gruwel in de ogen van hen die er getuige van waren ergens te kunnen verklaren werd het conflict ‘the war to end all wars’ gedoopt, nooit of te nimmer zou de Groote Oorlog mogen vergeten worden.

 

Dendermonde dat in de zomer van 1914 op ongemeen harde wijze geconfronteerd werd met de realiteit van de oorlog engageert zich in aanloop van de 100ste herdenking van de Eerste Wereldoorlog om deze boodschap kracht bij te zetten. De stad heeft de ambitie om dit uniek herdenkingsmoment aan te grijpen om een toeristisch, educatief en cultureel project te brengen met een (inter)nationale uitstraling.

Martelaarsteden 

Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog kregen een aantal steden het ongemeen hard te verduren op weg naar de loopgravenoorlog in de Westhoek. Zo kregen Aarschot, Andenne, Dinant, Leuven, Sambreville, Visé en ook Dendermonde de weinig benijdenswaardige titel van "Martelaarstad". Vooral met de Vlaamse Martelaarsteden is er een intensieve samenwerking en wordt samen een groot herdenkingsprogramma aangeboden.

Lees alle info op de projectwebsite Martelaarsteden.

 

Ontdek het programma op de website

 

In Dendermonde staat op het ruime programma o.a. een originele tentoonstelling, een spectaculair eventweekend, vele toeristische attracties, educatieve programma's en een aantal prestigieuze publicaties.

Ontdek het volledige programma op de website Martelaarsteden.

 

Programmabrochure nu gratis te verkrijgen!

Brochure

De brochure met het Dendermondse programma is gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme, de bib, CC Belgica, Administratief Centrum, musea en andere stadsdiensten!

U kan ook hier de digitale versie downloaden.

 

Met de app op verkenning door de Martelaarstad Dendermonde

 

App Martelaarsteden

De app Martelaarsteden neemt u mee op een wandeling langs de sporen van de Groote Oorlog. U kan de app gebruiken in elk van de drie Vlaamse Martelaarsteden: Aarschot, Leuven en Dendermonde, die bijzonder zwaar getroffen werden.  De app loodst u langs de plaatsen waar in 1914 de gruwel plaatsvond. Per locatie krijgt u een verhaal, aangevuld met foto’s van vroeger en nu. Zo ziet u in een oogopslag wat er sindsdien veranderde.

 

De app is gratis beschikbaar in de App store en de Google Play store met de zoekterm ‘Martelaarsteden’.

Of ga via op www.dendermonde1914.be (verwijzing op de homepagina).

 

Project 100 jaar Groote Oorlog

Projectmedewerker
Tom Vermeylen
stadhuis
Grote Markt zn
9200 Dendermonde


Tel.  0486-72 93 34
E-mail

Open:

De projectmedewerker heeft geen vaste openingsuren.
Op goed geluk langskomen kan altijd, maar een seintje vooraf voorkomt gesloten deuren...