Naar inhoud

Project 100 jaar Groote Oorlog

 

Campagnebeeld Martelaarsteden

 

Herdenking Eerste Wereldoorlog

In 2014 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog halt hield in Dendermonde en omstreken. Dendermonde heeft dit unieke moment aangegrepen om deze opmerkelijke historische passage uit de Groote Oorlog te ontsluiten op een ogenblik dat vele ogen op Vlaanderen gericht waren.

 

 ‘Nooit meer oorlog’ was de boodschap die na de wereldbrand in 1918 werd uitgestuurd. Om de gruwel in de ogen van hen die er getuige van waren ergens te kunnen verklaren werd het conflict ‘the war to end all wars’ gedoopt, nooit of te nimmer zou de Groote Oorlog mogen vergeten worden.

 

Dendermonde dat in de zomer van 1914 op ongemeen harde wijze geconfronteerd werd met de realiteit van de oorlog engageerde zich om deze boodschap kracht bij te zetten. Het project kende tal van activiteiten en evenementen, met het herdenkingsweekend, de tentoonstelling ‘Tegen-Strijd’ en een uitgebreid toeristisch en educatief aanbod als speerpunten.

Martelaarsteden 

Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog kregen een aantal steden het ongemeen hard te verduren op weg naar de loopgravenoorlog in de Westhoek. Zo kregen Aarschot, Andenne, Dinant, Leuven, Sambreville, Visé en ook Dendermonde de weinig benijdenswaardige titel van "Martelaarstad". Vooral met de Vlaamse Martelaarsteden is er een intensieve samenwerking en werd samen een groot herdenkingsprogramma aangeboden.

 

Lees alle info op de projectwebsite Martelaarsteden.

 

De vele initiatieven

Dendermonde beleefde in 2014 een echt themajaar. Het uitgebreide aanbod van de stad werd tevens aangevuld met ontelbare initiatieven rond de herdenking. De vele evenementen van andere stadsdiensten zoals de dienst toerisme, CC Belgica, de bibliotheek, de musea en het stadsarchief versterkten het project. Maar evenzeer initiatieven van derden zoals heemkringen, Honky Tonk, Davidsfonds, lokale kunstenaars, middenstand … waren present met lezingen, tentoonstellingen, voorstellingen,publicaties en concerten.

Zeker ook te vermelden zijn de vele schoolprojecten rond WO I die werden opgezet. Het ruime educatief aanbod van de stad heeft hier zeker een grote ondersteunende rol gespeeld. Dit ging via direct schoolcontact, een uitgebreid aandeel in de ‘Culturele dorstlesser’ en toelichtingen op educatieve infoavonden. Met een nocturne in de tentoonstelling ‘Tegen-Strijd’ met standjes voor leraren op 10 september werden scholen en leerkrachten warm gemaakt om dit thema te behandelen. We geloven dan ook dat het aanbod en de projecten een wisselwerking als effect hadden. Een direct bewijs is het grote succes van de tentoonstelling én de workshops ‘Tegen-Strijd’ bij de scholen, met ongeveer 1.800 bezoekende leerlingen.

 

De initiatieven van de stad kunnen dan ook als een multiplicator van vele andere initiatieven worden gezien. Dit was ook een bewuste strategie. Via allerlei kanalen werd opgeroepen alle initiatieven te melden en door te geven. Deze werden vervolgens opgenomen op de projectwebsite en andere communicatiemiddelen. Die brede gedragenheid werd bovendien versterkt door enkele grote participatieve projecten zoals ‘Stad in As’. Niet minder dan 420 Dendermondenaren werkten meer dan een jaar samen aan het publieksspektakel. Dit proces had een sterk gemeenschapsvormend effect.

 

Het volledige programma op de website Martelaarsteden.

 

Programmabrochure nu gratis te verkrijgen!

Brochure

De brochure met het Dendermondse met het programma kan u hier nog steeds downloaden: digitale versie.

 

Nieuwe evenementen tot en met 2018 en langlopende toeristische activiteiten

Fiets- en wandelroutes 100 jaar Groote Oorlog in het Scheldeland

In samenwerking met Toerisme Scheldeland werden 3 fietsroutes en 3 wandelroutes uitgewerkt. Aan de hand van infobrochures en infoborden langs het traject komt u meer te weten over de gebeurtenissen in onze regio. De fiets- en wandelbrochures met de routes langs de knooppunten zijn te verkrijgen in de verschillende toeristische infokantoren van de gemeenten en steden van het Scheldeland. Meer info op: www.scheldeland.be/nl/pagina/groote-oorlog.

 

Lancering van een nieuw digitaal platform

In samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Scheldeland wordt een nieuw interactief digitaal platform ontwikkeld dat de fiets- en wandelroutes verder aanvult en gericht is op een sterkere beleving van de gebeurtenissen in onze regio. Een moderne app en website worden gelanceerd in het najaar van 2015.

 

Opening nieuw bezoekerscentrum in de gerestaureerde Lakenhallen van het Stadhuis (voorzien eind 2016)

De Lakenhallen van het Stadhuis op de Grote Markt worden helemaal gerestaureerd en zoveel mogelijk in de authentieke vorm verbouwd. Naast het toeristisch infokantoor wordt ook een gloednieuw bezoekerscentrum ontworpen waar aandacht is voor de geschiedenis van de stad met een belangrijk luik voor de gebeurtenissen tijdens WO I. De opening is voorzien voor het najaar van 2016.

 

Publicaties blijven verkrijgbaar

Er zijn nog steeds diverse publicaties rond WO I verkrijgbaar bij de dienst Toerisme of andere stadsdiensten. Overzicht: www.martelaarsteden.be/dendermonde/publicaties.

 

Met de app op verkenning door de Martelaarstad Dendermonde

 

App Martelaarsteden

De app Martelaarsteden neemt u mee op een wandeling langs de sporen van de Groote Oorlog. U kan de app gebruiken in elk van de drie Vlaamse Martelaarsteden: Aarschot, Leuven en Dendermonde, die bijzonder zwaar getroffen werden.  De app loodst u langs de plaatsen waar in 1914 de gruwel plaatsvond. Per locatie krijgt u een verhaal, aangevuld met foto’s van vroeger en nu. Zo ziet u in een oogopslag wat er sindsdien veranderde.

 

De app is gratis beschikbaar in de App store en de Google Play store met de zoekterm ‘Martelaarsteden’.

Of ga via op http://www.dendermonde1914.be/ (verwijzing op de homepagina).

 

Project 100 jaar Groote Oorlog

Project Groote Oorlog
stadhuis
Grote Markt zn
9200 Dendermonde


Tel.  052-21 36 57
E-mail