Naar inhoud

Nieuws

Vijfdaagse training van het Belgische leger - ma 27/5 tot vr 31/5/2013

Static show Belgisch leger

 

 

Het Belgische leger organiseert van maandag 27 tot vrijdag 31 mei 2013 diverse oefeningen in Dendermonde. De deelnemende militairen zijn voornamelijk afkomstig van het Medium Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers.

 

In deze week zijn er troepenbewegingen op te merken in het centrum en de deelgemeenten.
Doel van de oefening: trainen van de compagnie in procedures en technieken buiten het militaire domein in een ongekende en complexe omgeving. 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele aandachtspunten zijn vermeldenswaardig:

  • Er worden vanaf vrijdag 24/5 drie basissen ingericht: aan de Vosmeer (bedrijfsterrein), Winningstraat (fort) en Tragel (scoutsplein). Deze basissen zijn strikt verboden terrein.
  • Afhankelijk van het programma nemen tussen de 160 en 250 militairen deel aan de oefensessies. Deze personen zijn meestal in uniform en ze dragen geweren. Een aantal personen zijn echter in burgerkledij, maar dragen ook wapens.
  • Het aantal ingezette voertuigen bedraagt een 30-tal. Het zijn grote legervoertuigen zoals jeeps, kleine camions en pantservoertuigen op wielen (geen rupsbanden). Er worden ook helikopters ingezet.
  • De oefeningen situeren zich op heel het grondgebied van Dendermonde! Soms zijn er acties gepland vanuit de omliggende gemeenten Lebbeke, Berlare en Hamme.
  • Er wordt zowel overdag als ’s nachts geoefend.
  • Tijdens de oefening wordt geschoten met blankmunitie. Hulzen en munitie mogen niet opgeraapt worden. Het schieten is sterk hoorbaar in een ruime omgeving. Na 22 u. is schieten enkel gepland buiten de bebouwde kom.

 

Programma

 

Op maandag 27 mei, dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei vinden de oefensessies plaats op diverse plaatsen in Dendermonde (160 deelnemers). De hinder voor omwonenden, toevallig aanwezige burgers en weggebruikers wordt tot een minimum beperkt.

 

Op donderdag 30 mei plannen ze een grootschalige oefening in de voormalige schoolgebouwen van het KTA aan het Heldenplein. Het scenario voorziet de inzet van 30 voertuigen en 2 helikopters, die positie innemen op een veilige afstand. Bij deze oefening worden circa 250 militairen verwacht in de binnenstad. Er is begeleiding voorzien door de lokale politie. Aan toevallig aanwezigen wordt gevraagd de richtlijnen van de politie op te volgen.

 

Op vrijdag 31 mei worden de bevolking en de scholen van 8 tot 14 u. uitgenodigd op de Grote Markt voor een ‘static show’. Militaire voertuigen, wapens en uitrusting worden tentoongesteld en de militairen geven er een woordje uitleg bij. De Grote Markt wordt afgesloten en een omleiding wordt aangeduid.

 

De verantwoordelijken van het Belgische leger benadrukken dat deze oefenacties weinig impact op de activiteiten in de stad zullen hebben . Het kan dat schoten met blankmunitie worden waargenomen, maar er is geen reden tot bezorgdheid. Bijgevolg wordt gevraagd om enkel de noodlijn 101 te alarmeren bij een vermoeden dat het gaat om een incident buiten de oefening.

 

Mocht door de oefeningen schade ontstaan zijn aan particuliere voertuigen of eigendommen, dan kan dit gemeld worden bij de lokale politie, tel. 052-25 12 00 of politie@dendermonde.be.

Datum van het bericht: 15-05-2013
Huidig nieuwsoverzicht