Bouw sporthal Grembergen loopt vertraging op

Lees verder voor de laatste stand van zaken met betrekking tot de omgevingsvergunning voor sporthal Grembergen.

Op 9 januari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe sporthal op de site Grootzand in Grembergen goed. In de nieuwe sporthal is een grote omnisportzaal voorzien, geschikt voor o.a. basketbal, badminton, handbal en zaalvoetbal, een danszaal, een polyvalente ruimte en een trampolinehal.

Tijdens de wettelijke voorziene beroepstermijn werd beroep aangetekend tegen de beslissing tot omgevingsvergunning. Door de aantekening van dit beroep werd het dossier, zoals wettelijk voorgeschreven, in behandeling genomen door de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.

Op 29 juni 2023 volgde de deputatie de beslissing van het schepencollege en werd de vergunningsaanvraag voor de bouw van sporthal Grembergen ook door de deputatie goedgekeurd. Tegen deze beslissing werd op 31 juli 2023 beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Op 21 augustus 2023 werd de stad hiervan op de hoogte gebracht.

Eén van de redenen voor dit verzoek tot nietigverklaring van de omgevingsvergunning is het ‘Wasserij-arrest’ (van 6 oktober 2022 met nummer RvVb-A-2223-0108), waarbij de Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt dat een college van burgemeester en schepenen niet langer mag beslissen over eigen, gemeentelijke projecten als deze project-MER-screeningsplichtig zijn. In een MER-screening worden de effecten van een project op de omgeving onderzocht. Het oordeel en arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen staan los van het project sporthal Grembergen, maar de uitspraak van de rechter kan wel degelijk impact hebben op deze vergunning, net als op vele andere ingediende projecten van andere steden en gemeenten. 

De stad blijft ervan overtuigd dat de bouw van de nieuwe sporthal noodzakelijk is voor Dendermonde, onze sportclubs, sporters en sportliefhebbers. We betreuren dan ook deze procedureslag. We onderzoeken momenteel de concrete impact, maar lopen door dit beroep vertraging op. Het stadsbestuur blijft achter het project staan en zal het nodige doen om de sporthal op de site Grootzand te realiseren.

 Alle informatie via  www.dendermonde.be/sporthalgrembergen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 september 2023.