Naar inhoud

Gemeentehuis Grembergen

Gemeentehuis Grembergen
Tot in de 19e eeuw deed de herberg De Kroon in de Dr. Haekstraat dienst als gemeentehuis van Grembergen. In 1841-1842 werd ernaast een nieuw gemeentehuis opgetrokken in neoklassieke stijl, met erachter een gemeenteschool. Een gedeelte van het nieuwe gemeentehuis deed aanvankelijk dienst als woning voor de hoofdonderwijzer. In de grote zaal links waren twee klaslokalen ondergebracht. Ze verdwenen pas toen in de Sint Elooistraat nieuwe klaslokalen werden opgetrokken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden deze lokalen onderdak aan de Ravitailleringsdienst en later aan de Harmonie Sint-Cecilia. Rechts van de ingang deden twee lokalen dienst voor de stempeldienst en de politie. Op de verdieping bevonden zich links de raadzaal, het secretariaat en een klein bureau en rechts de bureaus van de burgerlijke stand en de bevolking.

Nadat een uit 1950 daterend plan tot verbouwing van het oude gemeentehuis zonder gevolg was gebleven, werd in 1961-1962 even verder in de Dr. Haekstraat een nieuw gemeentehuis opgetrokken naar de plannen van architect Louis Van Wiele.
Deze moderne bakstenen lijstbouw bestaat uit een dwarsconstructie met nagenoeg blinde straatgevel en een langsvleugel van twee bouwlagen en zes traveeën onder een met rechthoekige dakvensters doorbroken zadeldak. De vensters zijn afgelijnd met uitspringende, rechthoekige natuurstenen omlijstingen. De ingangspartij leunt aan tegen de dwarsgevel en werd voorzien van een vooruitspringend portaal met geknikte bordestrap en een balkon met smeedijzeren leuning.

Op het gelijkvloers bevonden zich links een bergruimte en een lokaal voor de werklieden, en rechts de bureaus van het secretariaat , de politiecommissaris, de veldwachters (met twee cellen) en de stempeldienst. Op de verdieping waren er links de raadzaal en rechts de bureaus voor de burgemeester en de ontvanger en een vergaderlokaal voor het schepencollege. Op de zolderverdieping was er een ruime archiefzaal.

Het kunstbezit werd samengebracht in de gewezen raadzaal. Het bestaat uit twee schilderijen uit het oude gemeentehuis: de Gerechtigheid (1843) door Ernest Slingeneyer en de Overstroming van Grembergen in 1825 (1848) door Louis De Taeye, naast twee recentere schilderijen van de hand van Raf Van Cauwenberghe en Urbain Gerlo. Vóór het gemeentehuis staat een gedenkteken ter ere van de te Grembergen geboren symbolistische schilder Fernand Khnopff.

laatst gewijzigd: 02 december 2008
Musea

Museumsecretariaat
Zwijvekemuseum, Nijverheidsstraat 1


Tel.  052-21 30 18
E-mail

Open:

ma-vr 9-12 u.
en 13-16 u.