naar top
Gemeente Dendermonde

Fietsbieb

Je kent het wel: je zoon of dochter groeit als kool en elk jaar is zijn of haar fietsje te klein geworden. Daar speelt de Fietsbieb op in.

Elke derde zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur kan je langskomen bij de mobiele Fietsbieb op de parking aan het fietsatelier (Sas 37). Jonge fietsers kunnen er een fietsje volledig op hun maat uittesten, reserveren en ontlenen. Met dit project willen we als lokaal bestuur samen met beweging.net, kinderen tot 12 jaar stimuleren om te (leren) fietsen en dat op een betaalbare en duurzame manier. ‘Delen’ geniet daarbij de voorkeur op ‘hebben’ ...

20 euro per jaar

Het systeem van de Fietsbieb bestaat al op veel plaatsen in Vlaanderen (70 uitleenpunten). Het systeem is overal hetzelfde: je kind wordt lid voor 20 euro per jaar. Wie een fietsje komt lenen, betaalt een waarborg van 20 euro. Die krijg je terug als je de fiets terugbrengt of vormt de nieuwe waarborg wanneer je een ander/groter model uitkiest.
De keuze aan fietsen kan je binnenkort bekijken op www.fietsbieb.be. 

Kwaliteit = veiligheid

De Fietsbieb biedt enkel tweedehands kinderfietsen tot wielmaat 26” aan. Dit komt overeen met de leeftijd tot 12 jaar. Zo’n kinderfiets moet veilig en dus technisch in orde zijn. Daarvoor staat het fietsatelier in, dat is een project van sociale economie dat mensen uit kansengroepen tewerkstelt. Daar worden de fietsjes getest en krijgen ze een onderhoudsbeurt. Voor echte herstellingen moet je elders zijn want de Fietsbieb en het fietsatelier zijn geen ‘fietsenmakers’.

Gezocht: kinderfietsen

Wie zijn/haar te kleine of oude fiets schenkt aan de Fietsbieb, krijgt één jaar lidmaatschap cadeau. Het moet dan wel gaan om een fiets die nog in goede staat is. De Fietsbieb geeft hem een nieuw leven!

Ook gezocht: vrijwilligers

Heb je zin om een handje te helpen in de Fietsbieb? Dat zou fijn zijn. Op de maandelijkse uitleenmomenten zijn er mensen nodig die instaan voor het onthaal, de administratie, het klaarmaken van de fietsen (bv. zadelhoogte) en het keuren van aangeboden fietsen. Interesse? Neem contact op met dendermonde@fietsbieb.be.

  • Kind op kinderfietsje