naar top
Gemeente Dendermonde

Ruben Mersch

  • Lezing of congres
Dit is een UiTPAS Dendermonde evenement.

Info

Waarom ontstaan er, of het nu gaat over de veiligheid van pesticiden, de opwarming van het klimaat of de rol van de islam in de aanslagen, zo vaak twee kampen die er beiden van overtuigd zijn dat de feiten, en de wetenschap, hen gelijk geven? Waarom gebruiken we feiten zo vaak niet als manier om meer inzicht te verwerven, maar wel als munitie om onze tegenstanders te verslaan?

Tijdens deze lezing probeert Ruben Mersch deze vragen te beantwoorden. Daarbij verwijst hij gretig naar de nieuwste inzichten van psychologen, antropologen, biologen, filosofen en een achttiende-eeuwse predikant met een voorliefde voor biljart. Hij komt tot een ontnuchterende conclusie: niet onze ratio, maar wel onze emoties zijn heer en meester over ons denken. 

Gelukkig, zo voegt Mersch eraan toe, zijn er manieren om dit tegen te gaan. Iets wat hij boeiend en met hilarische voorbeelden aan de lezer presenteert. Waarom iedereen altijd gelijk heeft is het ideale boek om meer inzicht te krijgen in de strapatsen van de menselijke geest.Ruben Mersch (1976) is filosoof en bioloog, maar hield zich de eerste 10 jaar van zijn loopbaan met informatica bezig in de farmaceutische industrie. Tot hij met zijn bestseller 'Oogklepdenken' de ogen van veel mensen opende. We denken graag dat we rationele wezens zijn, dat we zeker weten wat we denken te weten, maar is dat wel zo? Worden we soms niet op een vals spoor gezet door ons eigen brein? Worden we niet belazerd door kromme redeneringen en verkeerde conclusies? Ruben Mersch denkt van wel. Na 'Oogklepdenken' schrijf hij het boek 'Waarom iedereen altijd gelijk heeft'.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • Vr 5 februari 2021
    Vanaf 14.30 tot 16 u.

Prijs

€ 7.00 (Basistarief: 7,00 €; Vriendenprijs (met code): 3,00 €; Jongeren - 26 jaar: 3,00 €; Nieuwe inwoner: 3,50 €; UiTPAS kansentarief Regio Dender: 1,50 €)
Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

Waar

Belgica BiS
Kerkstraat 1159200 Dendermonde

Contact

Telefoon
+32 (0)52 20 26 26
E-mail
info@ccbelgica.be
Website
https://www.ccbelgica.be/

Organisatie

Cultuurcentrum Belgica

Zelf een activiteit toevoegen?

Dat kan via www.uitdatabank.be. In het Stadsmagazine publiceren we per maand een overzicht. Wegens corona is er geen Stadsmagazine en werken we met een papieren nieuwsbrief.