naar top
Gemeente Dendermonde

Bakermat

De stad sloot een convenant af met jeugdhuis Zenith om kunst, cultuur, jeugd en creatief ondernemerschap ruimte te geven en leegstand te bestrijden onder de werktitel ‘Bakermat’. Jeugdhuis Zenith kreeg via een subsidie van het lokaal bestuur de mogelijkheid om een handelspand in de Oude Vismijn te huren.

Via Bakermat wil Jeugdhuis Zenith jong ondernemerschap stimuleren en leegstaande ruimtes ter beschikking stellen voor sociale, culturele, sportieve en economische activiteiten. De ruimte zal multifunctioneel ingevuld worden, maar moet vooral een inspirerende plek vormen. Het pand moet een springplank vormen voor iedere creatieveling die in Dendermonde iets wil ondernemen.

Het lokaal bestuur trekt met deze samenwerking resoluut de kaart van kernversterkend beleid. Starters krijgen de mogelijkheid om te ondernemen in het midden van het kernwinkelhart en tegelijk wordt actief leegstand bestreden. Bovendien wil het lokaal bestuur maximaal gebruik van het pand vooropstellen, wat dan weer perfect past binnen de visie van een bedrijvige kern en een levendige stad.

In samenwerking met verschillende diensten werd het project verder uitgewerkt om nieuwe initiatieven te stimuleren. Bakermat werd positief onthaald door de lokale handelaars en betrokken partijen. In de loop van 2019-2020 werden al succesvolle en inspirerende zaken gerealiseerd zoals bijvoorbeeld een skateshop, legoshop, vegan koffiebar, tweedehandskledingbeurs, babyspullenshop …

De Warme Winkel

Sinds 15 december 2021 wordt het pand gebruikt voor De Warme Winkel, een samenwerking tussen Bakermat, 'Samen tegen menstruatie-armoede' en andere vrijwilligers. De Warme Winkel is een pop-upweggeefwinkel in de Oude Vismijn. 

Op die manier willen we bijdragen aan een solidaire, duurzame en warme winter voor iedereen. We zamelen spullen in die we daarna uitstallen in het pand van Bakermat. Iedereen die wil kan komen 'winkelen' en meenemen wat hij graag heeft en kan gebruiken. Het is een weggeefwinkel, dus betalen is niet nodig.

We werken met dit project aanvullend op andere initiatieven. Zo worden ingezamelde verzorgings- en huishoudproducten niet aangeboden in De Warme Winkel, maar worden ze geschonken aan de armoedeverenigingen Kinderfonds De Tondeldoos en Welzijnsschakel Samenvloeiing voor hun kerstpakketten die ze bedelen aan kwetsbare gezinnen die het minder goed hebben.

Mogelijk wordt het project nog verlengd tot midden/eind januari.

Foto-expo

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een expo met de jonge fotografe Laura Vrijdags. Rekening houdend met het uitwerken van de expo mikken we daarvoor op januari 2022. 

We hebben ons ook laten inspireren door KUNSTHAL GENT. Zij werken enkel met een vaste collectie waar kunstenaars één werk 'achterlaten' voor een lange periode. Zo wordt de expo telkens aangevuld met nieuw werk zonder dat anderen hun plaatsje moeten afstaan. Dit leek ons een interessant initiatief voor jonge kunstenaars die zelf nog geen hele expo kunnen vullen en zo toch hun werken tentoon kunnen stellen. Hiervoor werden de eerste plannen al gemaakt en contacten gelegd. De opstart is voorzien na de Warme Winkel.

Contact

Dienst middenstand

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-25 10 99
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.