naar top
Gemeente Dendermonde

K. Aerts & D. Beeckman

Katrien Aerts

De Onderland-reeks

Mijn amorfe sculpturen in papierporselein nodigen uit om steeds andere verhalen binnen te stappen. Het vraagt volledige overgave aan de waarnemer. Als in een trance word je meegevoerd naar een andere wereld. Deze twee sculpturen brengen je naar Onderland, een reis naar een bevreemdende wereld die appelleert aan onze oeroude wortels.
Ook psycho-analyse is een thema doorheen mijn werk. Voor de Onderland-reeks vertrok ik van het werk van Lewis Carroll. Gedurende het creatieproces wordt het universeler en wordt er tegelijk dieper gewoeld. Zoals ‘Dasman’ zich overgeeft aan zijn driften en niet toegeeft aan een maatschappelijk opgedrongen identiteit, zo spelen ook deze werken in op ons sluimerend en tegenstrijdig verlangen tot volwassen worden of kind blijven.
Dit deel uit de reeks vormt het koningspaar van het parallel universum. Hier schuilt een knipoog in naar de schaakstukken in ‘Alice in Wonderland’ maar evengoed naar de statieportretten die in openbare gebouwen steevast worden opgehangen.
Waar begint en eindigt onze identiteit?

  • Katrien Aerts en Dimitri Beeckman