naar top
Gemeente Dendermonde

Buck-e: fiets- en voetgangersbeloningssysteem

Via Buck-e belonen we schoolkinderen die te voet of met de fiets naar school komen.

Doel

Het doel is om leerlingen uit het basisonderwijs (over alle schoolnetten heen) zo veel mogelijk te motiveren om met de fiets of te voet naar school te komen. Op die manier willen we een veiligere en aangenamere schoolomgeving creëren. Als beloning sparen de leerlingen bucks (digitale munten/punten) die ze bij lokale handelaars, stadsdiensten of op de kermis kunnen inruilen.

Hoe kan mijn kind bucks sparen?

Een sensor wordt aan de spaak van de fiets bevestigd. Of je kan een sleutelhanger aan de boekentas hangen. Via een draadloos systeem aan de schoolpoorten worden alle fietsers en wandelaars geregistreerd via een RFID-chip. Wanneer jouw kind de registratiepaal traag voorbij rijdt of te voet passeert, krijgt hij/zij een digitale buck. Als jouw kind met de wagen naar school komt, mag de sleutelhanger niet aan de boekentas bevestigd worden. 

Hoeveel bucks kan mijn kind verdienen?

We maken een onderscheid tussen de 'koude' en 'warme' maanden omdat we kinderen extra willen belonen die in de winter te voet of met de fiets komen:

  • Van 1 november tot en met 31 maart: 1 x naar school = 1 buck
  • Van 1 april tot en met 31 oktober: 2 x naar school = 1 buck

Bij de opstart zal een lijst met artikelen en diensten met de kinderen meegegeven worden. Enkele voorbeelden waarvoor men kan sparen zijn Ros Beiaard gadgets (knuffels, bekers, vlaggen … ), een zwembeurt in zwembad Olympos, korting voor sportkampen, zwemrugzak, strandtennis-set, herbruikbare drinkbussen …

Later zal dit nog verder uitgebreid worden met o.a. lokale handelaars (ijsjes, speeltuin, kermis …)

Hoe kan ik mijn gespaarde punten raadplegen?

Je kan je registreren voor het dashboard van de kinderen via www.buck-e.be. Dat doe je met hetzelfde mailadres als waarmee je het kind registreerde.

Wat heeft mijn kind nodig?

Om punten te verdienen heeft elk kind een UiTPAS nodig. Voor dit project doet het lokaal bestuur Dendermonde een extra inspanning waardoor je deze UiTPAS volledig gratis kan verkrijgen. Heeft je kind al een UiTPAS dan hoef je niets te ondernemen!

Heeft je kind nog geen UiTPAS? Deze UiTPAS biedt nog extra voordelen, zo kan jouw kind ook punten sparen wanneer het deelneemt aan activiteiten en kan je deze bijvoorbeeld ook gebruiken als lidkaart voor de bibliotheek! Neem zeker eens een kijkje op www.uitpas.be.

Deelnemende handelaars

Hieronder kan je alvast een lijst vinden van artikelen die men kan kopen, deze zal nog aangevuld worden met lokale handelaren.

Bucks Product Waar kopen
15 T-shirt van de Harige Bende Jeugddienst Dendermonde
15 Herbruikbare drinkbus Olympos Dendermonde
15 Zwemzak Olympos Dendermonde
15 Strand tennis-set Olympos Dendermonde
20 Zwembeurt Olympos Dendermonde
20 Ros Beiaardpuzzel Toerisme Dendermonde
50 Korting van 10 euro op de activiteiten van apenstaartje, georganiseerd door de jeugddienst Jeugddienst Dendermonde
50 Cd van de Harige Bende Jeugddienst Dendermonde
50 Ros Beiaardstrip Toerisme Dendermonde
100 Luisterspel ‘Een paard voor Reynout’ Toerisme Dendermonde
100 Ros Beiaardknuffel Toerisme Dendermonde

Proefproject

We rollen het systeem eerst uit in de stedelijke basisschool De Klinker in Schoonaarde. Na evaluatie wordt dit uitgerold naar alle andere lagere scholen (over alle schoolnetten heen). Schoonaarde werd als proefproject gekozen omdat hier een sterke verkeersproblematiek heerst aan de schoolpoort tijdens het begin en einde van de schooldag.

Contact

Dienst onderwijs

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-25 10 95
E-mail

Enkel na telefonische afspraak.

  • Sleutelhanger Buck-e
  • Buck-e systeem
  • Kinderen fietsen aan de schoolpoort