naar top
Gemeente Dendermonde

Dementievriendelijke stad

De weg naar een dementievriendelijke samenleving

Personen met dementie en hun naasten hebben het niet altijd makkelijk te verduren. Er kan heel wat veranderen in hun leven. Door de toenemende klachten en dagdagelijkse dingen die steeds minder vlot beginnen te verlopen, voelen mensen zich onzekerder over hoe ze in de samenleving ontvangen worden.

Stad Dendermonde zet zich in om ook personen met dementie een waardige plaats te geven in de samenleving. Dit gebeurt met een focus op:

  • begrip en geduld voor de impact dat dementie heeft op mensen hun leven.
  • aandacht voor het thema dementie.
  • aanbieden van gepaste hulp en dienstverlening aan de inwoners die hiermee kampen.
  • ter beschikking stellen van aangepaste informatie en activiteiten die helpen om goed met de ziekte om te gaan en te begrijpen.

Ons tijdelijk aanbod in de week van dementie van 18 tot en met 24 september 2023

Jaarlijks zet dementievriendelijk Dendermonde zich in om een week lang het dementievriendelijk aanbod van de stad in de kijker te plaatsen.

Dendermonde hecht veel waarde aan inclusie en zet zich al meer dan 10 jaar in om personen met dementie en hun mantelzorgers een waardige plaats in onze samenleving te geven.

Dementievriendelijke initiatieven :

Familiegroep Dendermonde van Alzheimer Liga Vlaanderen – 22 september

Als dementie op je ‘mantelzorgpad’ komt, dan staat je wereld op zijn kop! Je verhaal delen met mensen die hetzelfde meemaken, kan een ongelofelijke steun zijn. Op vrijdag 22 september komt de familiegroep van de Alzheimerliga voor de 1ste keer samen van 14 tot 16 uur in Zorgpunt De Brug, Rootjensweg 77 Grembergen.

Heb je interesse om deel te nemen of als vrijwilliger betrokken te zijn bij deze familiegroep? Neem dan contact op met Tine Hertoghs van de Alzheimer Liga via tine.hertoghs@alzheimerligavlaanderen.be of bel 0493 36 10 86.

#bakewithlove

Daarnaast organiseert de Stichting Alzheimer Onderzoek dit jaar opnieuw een cupcakeactie #bakewithlove. Woonzorgcentra, ziekenhuizen en sympathisanten bakken deze lekkernij ten voordele van Belgisch wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van dementie-experten.

LDC de 4 wijzers, LDC ’t Plein, WZC Hof ter Boonwijk en WZC Sint-Antonius zetten hun schouders onder dit initiatief.

Buttoncampagne bij de medewerkers van stad Dendermonde
Al 4 jaar dragen medewerkers van de stad tijdens de Week van Dementie de dementievriendelijke Dendermonde-button. Op deze manier vestigen we op bescheiden wijze de aandacht van medewerkers en inwoners op dit belangrijke thema.

Nog op de planning
Toneelvoorstelling ‘Oma vergeet me niet’  5+ – zondag 1 oktober – Cultuurhuis Belgica
Praatcafé dementie: Escape game ‘De trein van Edgard’ – donderdag 23 november – wzc Hof ter Boonwijk
Psycho-educatie pakket ‘Dementie en NU?’(regio Dender)  – vanaf dinsdag 3 oktober – Bib Buggenhout

Ons permanent dementievriendelijk aanbod

Twee dementievriendelijke wandelingen 

Maak kennis met deze twee wandelingen. Download de dementievriendelijke wandelbrochure of haal de brochure gratis af bij Toerisme Dendermonde, de bibliotheek of de lokale dienstencentra Zonnebloem, Zilverpand, ’t Plein en ontmoetingscentrum Zorgpunt De Brug.

Waarom?

  • Bewegen is goed voor iedereen en het vertraagt de symptomen van dementie.
  • Activiteiten op maat van personen met dementie zijn schaars.

Voor wie?

Voor iedereen die zin heeft om samen herinneringen op te halen. Deze wandelingen zijn zeer geschikt voor personen met dementie en hun mantelzorger.

Waar?

Beide wandelingen vertrekken aan de bibliotheek, Kerkstraat 111.

Download de dementievriendelijke wandelbrochure

Eerste Hulp Bij Dementie-rugzakken in de bibliotheek

De bibliotheek heeft verschillende Eerste Hulp Bij Dementie-rugzakken ter beschikking met leesvoer en zelfs kijkmateriaal voor kinderen, mantelzorgers en professionelen die in contact komen met personen met dementie. 

Ga zeker eens snuisteren in deze rugzakken!

Online brochure ‘Dementie, je staat er niet alleen voor’

‘Dementie, je staat er niet alleen voor’ is een brochure om personen met dementie en mantelzorgers een weg te wijzen in de zorg rond dementie.

Deze brochure geeft aan de hand van het verhaal van Ria een kijk doorheen het dementieproces. Bij elke fase waarin hulp nodig kan zijn, kan je een oplijsting terugvinden van de verschillende organisaties en diensten die hulp kunnen bieden. Ziekenfondsen, woonzorgcentra, groepen voor lotgenotencontact, thuiszorgdiensten … hebben een plaats in deze brochure. Dankzij dit handig overzicht heb je als mantelzorger steeds alle informatie bij de hand. Dit biedt ondersteuning in de zoektocht naar gepaste hulp.

Download de brochure 'Dementie, je staat er niet alleen voor'

Praatcafé Dementie Dendermonde

Het Praatcafé Dementie wil een plaats zijn waar mensen met al hun vragen en twijfels terechtkunnen. Elke keer staat een ander thema centraal en wordt er een deskundige uitgenodigd die een bepaald aspect van dementie toelicht. Door de ongedwongen sfeer in het café wordt de mogelijkheid gecreëerd om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met andere mantelzorgers. Langskomen om enkel te luisteren kan uiteraard. Het is een gratis initiatief. 

Download het programma van de komende praatcafés

Psycho-educatie pakket ‘Dementie en nu?’

Bij het zorgen voor een persoon met dementie kom je als mantelzorger vaak voor uitdagende situaties te staan. Om je hierin sterker te voelen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende thema’s die bij dementie een rol kunnen spelen. Daarom werd het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’ ontwikkeld.

Het pakket omvat 10 sessies van telkens 2,5 tot 3 uur waarin je informatie krijgt, maar waar focus ook ligt op je eigen verhaal en lotgenotencontact. De groep van mantelzorgers waarmee je deze sessies volgt, wordt bewust klein gehouden (max. 12 personen).

Download de folder 'Dementie en nu'.

Placemats Dementievriendelijk Dendermonde

Deze placemats zijn gratis af te halen bij de lokale dienstencentra t’ Plein, Zonnebloem of het Zilverpand. Door de placemats te gebruiken, helpen wij je om jouw jaarlijkse spaghettifestijn of pannenkoekenbak op te fleuren en je helpt ons om dementie meer bekend te maken bij het grote publiek! Benieuwd hoe de placemats er uit zien?

Bekijk de placemats

Regionaal Expertisecentrum Dementie Meander

In Dendermonde is het regionaal expertisecentrum dementie Meander gevestigd, een organisatie waar je terechtkunt met vragen, voor advies en informatie over dementie. Meer informatie vind je via de website van het Regionaal Expertisecentrum Meander. Je kan hen contacteren via 052-26 28 23 of meander@dementie.be.

  • Logo dementievriendelijk Dendermonde