naar top
Gemeente Dendermonde

Dementievriendelijke stad

De weg naar een dementievriendelijke samenleving

Personen met dementie en hun naasten hebben het niet altijd makkelijk te verduren. Er kan heel wat veranderen in hun leven. Door de toenemende klachten en dagdagelijkse dingen die steeds minder vlot beginnen te verlopen, voelen mensen zich onzekerder over hoe ze in de samenleving ontvangen worden.

Stad Dendermonde zet zich in om ook personen met dementie een waardige plaats te geven in de samenleving. Dit gebeurt met een focus op:

  • begrip en geduld voor de impact dat dementie heeft op mensen hun leven.
  • aandacht voor het thema dementie.
  • aanbieden van gepaste hulp en dienstverlening aan de inwoners die hiermee kampen.
  • ter beschikking stellen van aangepaste informatie en activiteiten die helpen om goed met de ziekte om te gaan en te begrijpen.

Ons permanent dementievriendelijk aanbod

Twee dementievriendelijke wandelingen 

Maak kennis met deze twee wandelingen. Download de dementievriendelijke wandelbrochure of haal de brochure gratis af bij Toerisme Dendermonde, de bibliotheek of de lokale dienstencentra Zonnebloem, Zilverpand, ’t Plein en ontmoetingscentrum Zorgpunt De Brug.

Waarom?

  • Bewegen is goed voor iedereen en het vertraagt de symptomen van dementie.
  • Activiteiten op maat van personen met dementie zijn schaars.

Voor wie?

Voor iedereen die zin heeft om samen herinneringen op te halen. Deze wandelingen zijn zeer geschikt voor personen met dementie en hun mantelzorger.

Waar?

Beide wandelingen vertrekken aan de bibliotheek, Kerkstraat 111.

Download de dementievriendelijke wandelbrochure

Eerste Hulp Bij Dementie-rugzakken in de bibliotheek

De bibliotheek heeft verschillende Eerste Hulp Bij Dementie-rugzakken ter beschikking met leesvoer en zelfs kijkmateriaal voor kinderen, mantelzorgers en professionelen die in contact komen met personen met dementie. 

Ga zeker eens snuisteren in deze rugzakken!

Online brochure ‘Dementie, je staat er niet alleen voor’

‘Dementie, je staat er niet alleen voor’ is een brochure om personen met dementie en mantelzorgers een weg te wijzen in de zorg rond dementie.

Deze brochure geeft aan de hand van het verhaal van Ria een kijk doorheen het dementieproces. Bij elke fase waarin hulp nodig kan zijn, kan je een oplijsting terugvinden van de verschillende organisaties en diensten die hulp kunnen bieden. Ziekenfondsen, woonzorgcentra, groepen voor lotgenotencontact, thuiszorgdiensten … hebben een plaats in deze brochure. Dankzij dit handig overzicht heb je als mantelzorger steeds alle informatie bij de hand. Dit biedt ondersteuning in de zoektocht naar gepaste hulp.

Download de brochure 'Dementie, je staat er niet alleen voor'

Psycho-educatie pakket ‘Dementie en nu?’

Bij het zorgen voor een persoon met dementie kom je als mantelzorger vaak voor uitdagende situaties te staan. Om je hierin sterker te voelen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende thema’s die bij dementie een rol kunnen spelen. Daarom werd het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’ ontwikkeld.

Het pakket omvat 10 sessies van telkens 2,5 tot 3 uur waarin je informatie krijgt, maar waar focus ook ligt op je eigen verhaal en lotgenotencontact. De groep van mantelzorgers waarmee je deze sessies volgt, wordt bewust klein gehouden (max. 12 personen).

Placemats Dementievriendelijk Dendermonde

Deze placemats zijn gratis af te halen bij de lokale dienstencentra t’ Plein, Zonnebloem of het Zilverpand. Door de placemats te gebruiken, helpen wij je om jouw jaarlijkse spaghettifestijn of pannenkoekenbak op te fleuren en je helpt ons om dementie meer bekend te maken bij het grote publiek! Benieuwd hoe de placemats er uit zien?

Bekijk de placemats

Regionaal Expertisecentrum Dementie Meander

In Dendermonde is het regionaal expertisecentrum dementie Meander gevestigd, een organisatie waar je terechtkunt met vragen, voor advies en informatie over dementie. Meer informatie vind je via de website van het Regionaal Expertisecentrum Meander. Je kan hen contacteren via 052 25 11 90 of meander@dementie.be.

  • Logo dementievriendelijk Dendermonde