naar top
Gemeente Dendermonde

Stadsarchief

Raadplegen van archiefstukken in de leeszaal

Het is belangrijk om jouw bezoek goed voor te bereiden. Zo kan je heel wat tijd besparen door onze inventarissen op voorhand door te nemen. Voor een overzicht van onze inventarissen, bekijk het onderdeel “Waarvoor kan je bij ons terecht”.

Vervolgens kan je online een afspraak maken in onze leeszaal om stukken in te kijken. Geef zeker de referentie (bijvoorbeeld: “Geboorteregisters Dendermonde 1910-1920”) naar de desbetreffende stukken mee in het opmerkingenveld. Deze worden klaargelegd of digitaal klaargezet tegen aanvang van jouw bezoek. Tijdens jouw bezoek kunnen we slechts in beperkte mate, en afhankelijk van de omstandigheden, extra archiefstukken uithalen.

Van sommige archiefstukken beschikken we over digitale kopieën. Om veelvuldige manipulatie van originele stukken te vermijden, kiezen we ervoor om de digitale varianten klaar te zetten. Hierbij leggen we geen beperkingen op omtrent de hoeveelheid digitale stukken die je wil bekijken in onze leeszaal.

Voor foto’s en ander digitaal beeldmateriaal kan je na afspraak terecht bij het Historisch Documentatiecentrum (HIDOC). Ze bevinden zich op het Begijnhof in hartje Dendermonde.

Indien je bijkomende vragen hebt, kan je ons via mail bereiken.

Informatie opvragen

Ben je specifiek op zoek naar foto’s van een onderwerp dat zich in Dendermonde en deelgemeenten bevindt? Dan heb je twee mogelijkheden. Het Historisch Documentatiecentrum (HIDOC) beschikt over 54.000 digitale foto's, 32.000 analoge foto’s, 5.000 dia’s, 2.000 studiofoto’s op karton en enkele tientallen audiovisuele opnamen. Je kan online ook een minimale selectie van fotomateriaal over onderwerpen in Dendermonde bekijken via de Beeldbank.

Ben je op zoek naar iets specifiek dat niet in de online inventarissen terug te vinden is? Heb je hulp nodig voor historisch relevant onderzoek? Ga je een publicatie maken? Of wil je stukken tentoonstellen? We vragen je in de mate van het mogelijke zelf onderzoek te verrichten in onze leeszaal.

Vooraleer je archiefstukken mag publiceren, dien je een contract te tekenen waarin je toestemt de verplichtingen bij reproductie na te leven. Dit gaat over toestemming, bronvermelding en de auteurswet naleven. Voor historisch relevant onderzoek zijn er andere regels, onder andere rond openbaarheid.

Indien je niet in de mogelijkheid bent om langs te komen, kunnen de medewerkers van het stadsarchief onderzoek verrichten. Dan is het retributiereglement voor administratieve prestaties van toepassing. Stuur jouw vraag in dat geval via mail naar ons door. Afhankelijk van de werkomstandigheden en prioriteiten op het moment van jouw vraag, kan de wachtperiode voor resultaten enkele dagen, weken of maanden duren. Je wordt steeds vooraf geïnformeerd over onze mogelijkheden, raming van de kostprijs en periode waarbinnen wij het onderzoek kunnen aanvatten en afronden. Daarom raden we aan eerst zelf onderzoek te (laten) verrichten in de mate van het mogelijke.

Stuur ons bij andere vragen gerust een mailtje.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Contact en openingsuren

Stadsarchief

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 11 95
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.