naar top
Gemeente Dendermonde

Drempelloze handel en horeca

Toegankelijkheid is een basisrecht in een samenleving die iedereen op een gelijkwaardige en onafhankelijke manier toelaat om ten volle gebruik te maken van het publieke domein, diensten, handelszaken, ontspanningsaanbod zonder dat beperkingen dit verhinderen.

De stad vond in Dito vzw de geschikte partner om Dendermondse handels- en horecazaken toegankelijker te maken gezien hun expertise, netwerk, promotionele en ondersteunende middelen. Dito is een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk. Via een jaarlijkse subsidie van 7.500 euro, installeren zij hellende en/of bellende vlakken bij onze lokale handels- of horecazaken.

Een hellend vlak is een vaste of mobiele constructie die door een handelaar voorzien wordt om drempels te overbruggen. Een hellend vlak wordt een bellend vlak wanneer het hellend vlak niet permanent kan blijven liggen en de gebruiker dus eerst moet aanbellen om van de drempeloverbrugging gebruik te kunnen maken.

Nieuw in 2022 is dat er nu ook een communicatieplaatje beschikbaar is, dat via een zuignap aan een vitrineraam of -deur kan worden bevestigd. Op het communicatieplaatje kan de handelaar een telefoonnummer noteren. Een minder mobiel persoon kan zo te allen tijde iemand binnen de handelszaak telefonisch om assistentie vragen.

Via deze samenwerking, die zeker nog tot en met 2025 loopt, konden maar liefst 58 zaken drempelverlagende aanpassingen uitvoeren tijdens het eerste werkingsjaar. Zo verbeterden we de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit: rolstoelgebruikers, mensen die gebruik maken van een scooter of rollator, looprek … Ook wie met een kinderwagen op stap is, geraakt vlotter over de drempel.

Voor wie?

Dendermondse handelaars of horeca-uitbaters

Hoe aanvragen?

Contacteer Dito vzw via o-vl@ditovzw.be of 09 333 58 02.

Contact

Dienst economie

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 10 99
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

  • Drempelloos Dendermonde
  • Drempelloos Dendermonde