naar top
Gemeente Dendermonde

Overzicht van economische maatregelen

Sinds mei 2020 neemt de stad lokale steunmaatregelen om de impact van de coronacrisis op de lokale economie te beperken. Deze maatregelen kwamen tot stand na overleg met de lokale handelsverenigingen en de adviesraad lokale economie.

Een duurzame heroriëntering van vrijgekomen middelen en het opkrikken van de veerkracht, naast reguliere ondersteuningsmaatregelen, staat hier centraal.

Lopende acties

Tags

De stad voorziet graffiti aan alle ingangen van Dendermondse handels- en horecazaken. Deze duiden visueel aan dat klanten 1,5 meter afstand moeten bewaren en herinneren aan de preventieve maatregelen die bij een winkelbezoek moeten worden gerespecteerd. 

Shop lokaal

De stad lanceerde in het begin van de coronacrisis www.dendermonde.be/winkelhier, voor extra publiciteit, promotie en steun voor lokale handelaars en horeca. Het platform bundelt alle lokale horeca- en handelszaken of marktkramers die leveren aan huis, cadeaubonnen verkopen en/of afhaal organiseren.

Via digitale nieuwsbrieven en sociale media roepen we inwoners regelmatig op om lokaal te shoppen. In onze geprinte kanalen komt het thema regelmatig aan bod. En, ook via korte filmpjes werd de boodschap “shop lokaal” extra in de kijker gezet.

Geen belasting op horecaterrassen, op overnachting of promotaks

In Dendermonde is er geen belasting op horecaterrassen, geen belasting op overnachtingen en geen promotaks. Dit houden we zo.

Snel facturen blijven betalen

Alle diensten van het lokaal bestuur blijven zich inzetten om facturen zeer snel te betalen.

Centrummanager

Een centrummanager werd aangeworven als spilfiguur tussen de handelaars en het bestuur om Dendermonde mee op de kaart zetten als winkelstad. De centrummanager vormt de ideale gesprekspartner voor alle vragen en bezorgdheden van de handelaars en ondersteunt op vlak van vestiging, ontwikkeling, exploitatie en promotie.

Stadsleverancier lijst 

Lokale handelaars kunnen zich inschrijven op een lijst, die de financiële dienst eerst raadpleegt bij overheidsopdrachten. Bovendien publiceert de stad dra een overzicht van de geplande aankopen op de stadswebsite, zodat lokale leveranciers zich kunnen voorbereiden.

Voorbije acties

Tifogame

In samenwerking met Tifogame voorziet de stad een gepersonaliseerd online pronostiekplatform voor elke handelaar van de stad. Elke handelaar ontving gratis een gepersonaliseerde pronostiek, met een eigen prijzenpot en een eigen klassement.

Handelaars ontvangen ook promomateriaal zoals posters, flyers, voor de horecazaken placemats om van de actie een succes te maken.

Veerkracht workshop

Op maandag 14 juni deelden Dendermondseondernemers pakkende getuigenissen met elkaar in een inspirerende workshop rond veerkracht.

Joost Dierickx, uitbater van ‘In de Poepekas’, vertelde over zijn overwonnen tegenslagen. Femke Helon, winnares Womed Award 2020, deed haar verhaal als zaakvoerder van 3Motion en Eric Hermans en Lieve Moens (The Next Level) zorgden hierbij voor de professionele omkadering. 

Gratis stickers en affiches

De stad voorzag vloerstickers en affiches voor lokale handelaars en bedeelde deze via coaches. De stickers duiden visueel aan dat iedere klant 1,5 meter afstand moet bewaren. Leuk detail, ze werden zo ontworpen dat de klant letterlijk 'op' het Ros Beiaard moet wachten. De affiches herinneren aan de preventieve maatregelen die bij een winkelbezoek moeten worden gerespecteerd. 

Lokale belastingen uitgesteld

De aangifteformulieren en aanslagbiljetten voor de lokale belastingen van 2020, die normaal in het voorjaar werden verstuurd, vielen pas vanaf september 2020 in de brievenbussen. Het gaat onder meer over de belasting op motoren, de belasting op economische activiteit voor bedrijven, op het verspreiden van reclamedrukwerk en op niet-bebouwde percelen.

Verminderde belasting voor natuurlijke en rechtspersonen die een economische activiteit uitvoeren

De belasting op het uitoefenen van een economische activiteit in hoofd- of bijberoep van een nijverheid-, agrarisch- of handelsbedrijf werd met 25 % verminderd. Ook deze belasting werd pas geïnd in het najaar 2020.

25 % belastingvermindering voor nachtwinkels

Nachtwinkels betalen jaarlijks 1.000 euro belasting. Tijdens de coronacrisis mogen nachtwinkels slechts open zijn van 18 tot 22 uur. Nachtwinkels kregen daarom 25 % belastingvermindering. Deze belasting werd pas geïnd in het najaar 2020.

Gedeeltelijke vrijstelling van standgeld voor marktkramers en ambulante handel

Marktkramers die een abonnement hebben voor de wekelijkse markt in Dendermonde of Baasrode, of voor de bloemenmarkt in Dendermonde, Appels, Sint-Gillis, Oudegem en Schoonaarde betalen hiervoor standgeld. De marktkramers kregen vrijstelling van standgeld. Ook voor andere ambulante handel (bv. groenten-, kippenkramen … langs de kant van de weg) gold deze vrijstelling.

Huurvermindering concessiehouders

De uitbaters van de cafetaria’s van de sporthallen in Appels, Oudegem, Grembergen en Sint-Gillis, de cafetaria van Zwembad Olympos en het cultuurcafé van CC Belgica betalen huurgeld aan de stad. Tijdens de duur van de sluiting moesten zij geen huurgeld betalen.

20 % korting bij lokale aankopen

Om de lokale economie een krachtige impuls te geven en het nieuwe cadeaubonsysteem bekend te maken, voorzag de stad speciale voordeelbonnen. Goed voor 20 % korting bij de Dendermondse horeca- en handelszaken, gefinancierd door de stad! 

Vrijgekomen middelen, zoals vrijetijdssubsidies van activiteiten die niet plaatsvonden, worden geïnjecteerd in deze gegeerde Dendermondse cadeau- en horecabonnen. Een investering die zichzelf dubbel en dik terugbetaalt.

De weinige cadeau- en horecabonnen die nog niet uitgegeven werden en nog in omloop zijn, worden qua vervaldatum opnieuw verlengd tot 30 september 2021. 

Meer info over de cadeaubonnen

Contact

Vragen over de maatregelen in Dendermonde