naar top
Gemeente Dendermonde

Fietssnelweg F43 Sint-Niklaas-Dendermonde-Aalst

Fietssnelweg F43 deel tussen Sint-Niklaas en Dendermonde

Deze fietssnelweg is klaar en volgt de gewestweg N41. 

In 2018 werd nog hard gewerkt om deze verbinding vanuit Hamme door te trekken tot in Dendermonde. Om de veiligheid van de fietsers maximaal te garanderen, werd het 8 km lange dubbelrichtingsfietspad afgescheiden van de N41.

Daarnaast maakte AWV ook werk van de herinrichting van vijf kruispunten in Hamme, zodat de fietsers er veilig kunnen oversteken. Ook twee fietsoversteken, één over de Dendermondsesteenweg en één over de N41 naar Zwaarveld, zorgen voor extra veiligheid.

De fietspaden in Grembergen die voordien langs de gewestweg zelf lagen, zijn verschoven naar een landbouwweg parallel naast de N41. Deze landbouwweg wordt voorbehouden voor landbouwvoertuigen, ruiters, fietsers, speed pedelecs en voetgangers. De snelheid wordt er beperkt tot 30 km/u.

Er werd op dit fietspad ook duurzame en energiezuinige verlichting geplaatst, zowel door de stad Dendermonde als door de gemeente Hamme, op de beide grondgebieden. De amberkleurige verlichting biedt ’s avonds voldoende verlichting voor de gebruikers en is tevens ecologisch het minst storend voor mens en dier.

Op sommige deeltrajecten van Sint-Niklaas tot Dendermonde zullen de fietspaden nog verbeterd worden.

Fietssnelweg F43 deel Dendermonde-Aalst

Dit gedeelte volgt de oude spoorwegbedding van Aalst naar Dendermonde. Op grondgebied Aalst is de fietsweg aangelegd tot Gijzegem.

Met Aalst en Dendermonde zijn gesprekken lopende voor de doortrekking tot in Dendermonde. Hier zal in twee fasen gewerkt worden: een fase van fietstunnel Hofstraat tot de Onze-Lieve-Vrouwstraat Oudegem en tweede fase verder tot Gijzegem.

  • kaart met aanduiding F43