naar top
Gemeente Dendermonde

Bouw fietstunnel onder spoorweg Hofstraat Oudegem

Infrabel en de provincie Oost-Vlaanderen bouwen een nieuwe fietstunnel in de Hofstraat onder de spoorlijn Gent-Dendermonde-Mechelen.

Deze nieuwe tunnel voor zachte weggebruikers sluit aan op de fietssnelweg tussen Gent/Dendermonde/Aalst en zorgt voor een veilige doorsteek voor de fietsers richting Gent (F44) en Aalst (F43). Dit past bovendien in de veiligheidsstrategie van Infrabel om overwegen te vervangen. Dit komt niet alleen de veiligheid maar ook de stiptheid van het treinverkeer ten goede.

Infrabel en de provincie Oost-Vlaanderen investeren bijna 1,5 miljoen euro in deze nieuwe infrastructuur.  Deze realisatie wordt bovendien mogelijk gemaakt met de steun van Europa. De subsidies door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bedragen 346.880 euro. MOW financiert de aanrijhelling van de fietstunnel.

Timing

In februari 2019 werd gestart met voorbereidende werken. Tijdens het weekend van 13 en 14 april 2019 werd de tunnelkoker onder de sporen geschoven. Er werd zowel overdag als ’s nachts gewerkt, en het treinverkeer werd onderbroken.

Update 1 maart 2020

De afwerking van de tunnel zit in de eindfase. Er zijn wel nog enkele werkzaamheden die men uitstelt naar de drogere periode in het jaar.

De tunnel zal pas in gebruik genomen worden als de fietssnelweg tussen de Hofstraat en Bosstraat volledig gerealiseerd is. De vooropgestelde planning van dit project is om af ter ronden tegen het bouwverlof 2020.

Opgelet: De vermelde data bij de werken kunnen wijzigen door onvoorziene omstandigheden of door slecht weer.

Heb je vragen?