naar top
Gemeente Dendermonde

Expo Nachtraven

De stedelijke musea houden het nachtleven van weleer tegen het daglicht in het project Nachtraven.

Geen gemakkelijke klus aangezien er weinig tot geen geschreven bronnen bestaan. We hebben dan ook ingezet op het interviewen van deejays, producers, portiers, barmannen, bezoekers, … om de geschiedenis van danstempels als Ckomilfoo, Zipper, Lifeline, … te reconstrueren.

Dat Dendermonde een invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek staat buiten kijf. Invloedrijke wereldhits als ‘Pump up the Jam’ van Technotronic en ‘Anasthasia’ van T99 zijn verbonden aan namen als Patrick De Meyer en Olivier Abbeloos, beiden met een sterke Dendermondse link. Zij frequenteerden ook clubs als Ckomilfoo waar er een artistieke kruisbestuiving plaatsvond.

Daarnaast is het onvoorstelbaar welke artiesten zaal Roxy hebben bezocht: Herman Brood, Gruppo Sportivo, Anne Clark, …

Herinner je je de invasie van hanenkammen nog bij de punkfestivals?  

Ook het festival City Sounds en het ontstaan van de nieuwe club Bastion V komen aan bod.

Als deze verhalen naar meer smaken, nodigen we je graag uit op onze openluchtexpo op verschillende plaatsen in de stad.

Daarnaast organiseerden we ook een retrofuif, een lezing en een platenbeurs.

Duik mee de nacht in aan de hand van interviews met deze nachtraven.

Jo De Proft startte met zijn mobiele discobar ‘Sound Explosion’ en nam nadien het Koningshof over. Het betekende het begin van Club Ckomilfoo.

Geert ‘Mokka’ (‘Mokka’ is een schuilnaam, gebruikelijk binnen de punkscene): Geert was lid van het Smurfpunx-collectief en organiseerde in de jaren ’80 punkoptredens in zaal Roxy.

Kris Van den Hooff of dj Kris Kastaar was een deejaypionier. Hij draaide jarenlang in Krypton maar was een trouwe bezoeker van Zipper. Met Dirk T'Seyen (Teecee) en Mike Thompson experimenteerde hij vaak in zijn geluidsstudio in Mespelare. Kris nam ook een aantal singletjes op. Het bekendste is zeker ‘The Scratchin’ Zwaantjes’ met Urbanus van Anus.

Patrick De Rouck stond jarenlang als portier aan de deur van Club Ckomilfoo.

Patrick De Meyer is een begenadigd muzikant en producer. Hij lag aan de basis van de Technotronic-wereldhit ‘Pump up the Jam’ en was met T 99 betrokken bij succesvolle producties als ‘Anasthasia’ van Olivier Abbeloos. Hij bracht met Turbo 99 ook een aantal eigen nummers uit die later als ‘New Beat’ werden gecatalogeerd. Patrick woonde en werkte een tijdje in Dendermonde waar hij o.a. Olivier Abbeloos ontmoette.

Mike Thompson (dit is een dj-naam want zijn echte naam wil hij niet prijsgeven) startte als deejay in ‘The Golden Gate’ maar werd nadien resident deejay in ‘Zipper’ van 1984 tot 1987. Mike is een bekende deejay die o.a. draaide in Boccaccio, Zillion, The Maxx, BBC, Carré en Cherry Moon. Hij is al meer dan veertig jaar deejay en gaf aan ons zijn eerste interview ooit.

Ben De Kerpel was eigenaar van nachtcafé ‘De Cafar’ (Bijvang). Hij was ook een trouwe bezoeker van ‘De Funk’ samen met zijn goede vriend King Koen.

Tim De Vogel was organisator van het festival City Sounds rond elektronische muziek en is naast deejay ook medestichter van de club Bastion V.

Johan Vermeir is deejay en was eigenaar van café Lifeline. Hij organiseerde toen technofeesten met (inter)nationale namen.

Frank De Strooper was lange tijd barman in Ckomilfoo (o.a. samen met Johan Vermeir). Hij was ook fotograaf en nam ontelbare foto’s van bezoekers van Ckomilfoo. De foto’s werden opgehangen in de kastjes aan de inkom van de discotheek. Later maakte hij met een Hasselblad-camera intrigerende portretten van de meest kleurrijke nachtraven.

Beluister hieronder de geluidsfragmenten:

Olivier Pieters was resident deejay in Ckomilfoo en nadien in o.a. Zillion, La Bush en Boccaccio. Hij draaide ook geregeld in café Lifeline. Hij was lid van het legendarische Antwerpse collectief Liaisons Dangereuses. Hij bracht een aantal succesvolle producties uit met ‘The Project’ en als ‘L&O’. Olivier Vandenghoer draaide op jonge leeftijd in Lifeline en werd nadien deejay in Ckomilfoo. Olivier was resident in heel wat danscafés en clubs: Helleput, Beausoleil, Barbuda, The Maxx, Club @t en The Livingroom. Verder draaide hij ook op de Nacht van de Discotheken en de festivals Wonderland en Summerland.

Peter Goossens was manager van Club Ckomilfoo. Momenteel woont hij in Californië. Wij hadden het geluk hem te mogen interviewen tijdens het Ros Beiaardweekend, waarvoor hij speciaal naar Dendermonde was afgezakt.

  • Logo Nachtraven