naar top
Gemeente Dendermonde

Natuurbuur: catalogus met groene oplossingen

Elk extra stukje groen rondom je woning helpt om de klimaatopwarming en overstromingsproblemen tegen te gaan. Daarom lanceert stad Dendermonde het concept 'Natuurbuur'. Met dat initiatief willen we inwoners zoveel mogelijk groene oplossingen aanbieden voor in of rond hun woning. Dat doen we in de vorm van een kant-en-klare, interactieve onlinecatalogus boordevol tips waarin ook lokale initiatieven en subsidies staan opgenomen.

Je gras laten groeien, een haag planten, een paar bomen en struiken zetten én je schutting of muur laten begroeien, kunnen het bodemklimaat in je tuin tot ruim 5 graden koeler maken. Wat plantjes op je dak installeren of een regenwatervijver in je tuin verminderen dan weer de druk op de riolen tijdens hevige regenbuien. Allemaal groene oplossingen met veel voordelen voor het klimaat.

Niet alleen tuinen, maar dus ook platte daken en gevels, zijn een wapen in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Burgers hebben zelf een belangrijke sleutel in handen om onze omgeving groener, gezonder en meer klimaatbestendig te maken. We merken dat onze inwoners hun steentje willen bijdragen, maar met vragen zitten zoals: 'Hoe begin ik er in godsnaam aan?' en 'Waar moet je opletten?'

Natuurbuur vindt de oplossing die bij jou past

Daarom bieden we onze inwoners een onlinecatalogus aan vol groene initiatieven die kunnen worden toegepast in en rond je huis. Per oplossing wordt uitgelegd hoe ze in elkaar zit en welke klimaatvoordelen ze heeft. Je krijgt ook een doe-het-zelfstappenplan met boodschappenlijstje bij. Of je nu een grote tuin, een klein balkon, een vrije gevel of onbenut dak hebt, in de catalogus van Natuurbuur vind je de oplossing die bij jou past.

Ook andere groene initiatieven zoals deelwagens en warmtepompen zijn in de catalogus opgenomen. Kijk regelmatig, er worden regelmatig nieuwe groene initiatieven voor rondom je woning aangevuld.

Daarnaast lees je voor welke groene oplossingen de gemeente financiële steun geeft, welke nationale subsidies er zijn, of er bijkomende lokale voorschriften gelden, bij welke plaatselijke handelaar je terechtkan, enzovoort. 

Doorblader de catalogus hieronder of via deze link.

Contact

Dienst groenbeleid en landbouw

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 11 25
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

Ik wil iets melden.

  • natuurbuur logo