Dendermonde stelt 25 structurele opvangplaatsen open voor vluchtelingen uit Oekraïne

In het Justitiehuis aan de Leopoldlaan 55 wordt een collectieve opvang georganiseerd voor nieuwkomers uit Oekraïne. Lees er meer over in dit bericht.

Het lokaal bestuur krijgt steeds meer zicht op de grote uitdagingen die voortvloeien uit de Oekraïense vluchtelingencrisis. De eerste Oekraïense vluchtelingen verblijven al in onze stad. De meesten worden opgevangen door Oekraïense familieleden, vrienden of kennissen die al langer in onze stad wonen. Dankzij samenwerking met verschillende partners stelt Dendermonde nu ook 25 structurele opvangplaatsen open voor vluchtelingen uit Oekraïne. De komende dagen verwachten we de eerste toewijzingen uit Brussel. 

Structurele opvanglocaties

In het Justitiehuis aan de Leopoldlaan 55 wordt een collectieve opvang georganiseerd voor nieuwkomers uit Oekraïne. Twee polyvalente zalen werden er ingericht tot een eetzaal en slaapzaal met voldoende sanitair. In totaal zijn er 20 slaapplaatsen beschikbaar, met de mogelijkheid om nog extra slaapplaatsen te creëren voor kinderen. Dit is mee mogelijk dankzij de inzet en medewerking van verschillende partners. Zo zorgde het Justitiehuis voor de huiselijke inrichting van de verschillende ruimte. De Tondeldoos en Óscar Romerocollege VZW zorgden voor materiaal, zoals bedden, matrassen, dekens … Tarkett installeerde 100 vierkante meter kunstgras op de parking zodat deze als tuin kan fungeren. Op deze locatie kunnen de vluchtelingen in eerste instantie tot rust komen, om daarna gekoppeld te worden aan gastgezinnen voor hun verder verblijf.

Daarnaast worden ook nog twee doorgangswoningen van het Sociaal Huis in de Kapittelstraat opengesteld, goed voor vijf bijkomende opvangplaatsen. De stad bekijkt intussen ook nog andere locaties, zoals leegstaande panden.  

Particuliere opvangmogelijkheden: #plekvrij

Er werd vanuit de federale overheid een oproep gelanceerd om beschikbare woningen door te geven via #plekvrij. Heb jij thuis een plek vrij voor tijdelijke opvang en onderdak van Oekraïners op de vlucht? Of heb je een leegstaande vakantiewoning of appartement? Stel je kandidaat. Stuur een mail naar oekraine@dendermonde.be met vermelding van het adres, aantal slaapplaatsen, telefoonnummer en e-mailadres.

Donderdag 17 maart organiseerden de lokale besturen Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde samen een informatieavond over wat crisisopvang van Oekraïense vluchtelingen in een gastgezin inhoudt. De opkomst was groot. Je kan de presentatie herbekijken.

Dit artikel werd gepubliceerd op 17 maart 2022.