Pannakooi in verschillende wijken

Een mobiele voetbalkooi, pannakooi genoemd, toert rond van wijk naar wijk. De toer begint op speelpleintje ’t Keur in de Posthoornstraat.

Het jeugdopbouwwerk van vzw Uit De Marge kon een pannakooi aankopen door een subsidie van het Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie. Deze wordt ingezet ter bevordering van vrijetijdsparticipatie van personen in armoede.

Via een doorschuifsysteem zal de kooi in vier wijken halthouden:

  • 20 juli tot en met 5 augustus op het speelpleintje 't Keur in de Posthoornstraat.
  • 10 augustus tot en met 2 september in wijk Serbos.
  • Nadien zal de pannakooi ook even halthouden in de gevangenis (in samenwerking met de organisatie Rode Antraciet).
  • De data voor de wijken Sas en Vlotgras worden later bekend gemaakt.

De voetbalkooi komt er in de eerste plaats voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Maar ze wordt geplaatst in de publieke ruimte en zal dus zo ook toegankelijk zijn voor alle kinderen, gezinnen, organisaties … van buiten de wijk. De jeugdopbouwwerkers beslisten in samenspraak met de jongeren de locaties van de kooi. 

Een grote meerwaarde is dat er in de kooi één op één duels kunnen gespeeld worden. Daardoor kunnen ook jongeren met een minder breed netwerk zich amuseren met pannavoetbal. Ook op financieel vlak is dit een belangrijk project. Sporten kan voor sommige kinderen en jongeren te duur zijn, dit willen we verhelpen door de voetbalkooi gratis open te stellen.

Wat is nu eigenlijk een pannakooi?
Een panna, Surinaams voor poortje, is een voetbalterm waarbij je de bal door de benen van je tegenstander speelt. Het steeds populairder wordende spel pannavoetbal is van deze term afgeleid. Pannavoetbal wordt gespeeld in een kooi, waarbij techniek en skills erg belangrijk zijn.

Dit artikel werd gepubliceerd op 22 juli 2022.