10-daagse Geestelijke Gezondheid: Top in je kop

Ook dit jaar zetten we in op 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Bekijk welke activiteiten we organiseren en booster je veerkracht.

Als lokaal bestuur zetten we in op mentaal welbevinden door actief mee te werken aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van 1 tot 10 oktober. Via 'Top in je kop' zetten we in op mentaal welbevinden in de ruime zin van het woord.

Samen hebben we een mooi programma uitgewerkt met een positief effect op de geestelijke gezondheid:

Warme William en soep met babbeltjes

Maandag 3 oktober 2022 | 8-12 u. | Grote Markt

Het startschot wordt gegeven op de wekelijkse maandagmarkt van Dendermonde. Ontdek er onze eyecatcher en ontmoet Warme William. Warme William nodigt jong en oud uit om met elkaar te praten over leuke, maar ook over moeilijke onderwerpen. Zo kan iedereen een Warme William zijn voor iemand anders door te luisteren naar zijn of haar verhalen.

Prijs: gratis
Inschrijven: niet nodig

Babbelbank: Zit je er mee, zet je erbij!

Maandag 3 oktober | 10-12 u. | Ldc Zilverpand (Nieuwburcht 10, 9200 Dendermonde)

Een goed gesprek begint vaak met een goede setting. Vlij je neer op onze zetel in het park rondom het Zilverpand. Je wordt van harte verwelkomd door een van de collega’s van het lokaal dienstencentrum en Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. met een tasje koffie of thee. We luisteren graag naar wat je hebt te vertellen. Bij slecht weer vind je ons terug in het gebouw van het Zilverpand.

Prijs: gratis
Inschrijven: niet nodig

Bosbaden

Dinsdag 4 oktober | 14.30-16.30 u. | Bastion VIII (Begijnhoflaan 45, 9200 Dendermonde)

Iedereen wéét dat de natuur heilzaam werkt op ons. De natuur doet iets met je: je geest wordt kalmer, je bewustzijn ontwaakt, je krijgt een gevoel van dankbaarheid en overgave. Je voelt je een onderdeel van het grote geheel, je verbindt je met je diepste wezen en je kan beter loslaten. Chantal De Laet neemt ons mee in een bosbad, waarin we terug in balans komen aan de hand van stretching, meditaties, ademhalingsoefeningen, relaxatie, bezinning.

Kom 10 minuten vroeger en draag makkelijke kledij (geen badpak) en goede wandelschoenen. Vergeet je handdoek en/of yogamat niet. We eindigen met een verrassing...

Prijs: 3 EUR/sessie of 1,50 EUR/sessie (UiTPAS aan kansentarief)
Inschrijven: 052-25 70 90 | ldc.plein@ocmw.dendermonde.be 

“Wrap”- EHBO-koffer voor je geestelijk welzijn en veerkracht

6x woensdagvoormiddag vanaf woensdag 5 oktober | 10-12 u. | Ldc Zonnebloem (Breestraat 109, 9200 Dendermonde)

De tijden waarin we leven, nodigen niet echt uit tot uitbundige blijheid. De nasleep van corona, oorlog op het Europese grondgebied … maken dat vele mensen zich minder goed in hun vel voelen. Tijd dus om even na te kijken hoe we ons eigen welzijn terug wat op de rails kunnen krijgen. Ervaringsdeskundigen in de U.S.A. met psychische kwetsuren hebben samen een plan gemaakt: WRAP (Wellness and Recovery Action Plan of actieplan voor welzijn en herstel). Samen met Luc Cornelis maak je een plan om je beter te voelen. We hebben het over wat ons uit ons lood brengt en hoe we dit op voorhand herkennen. Welke acties ondernemen we om ons zelfgevoel te verbeteren, zodat we de dingen beter aankunnen. Hoop, steun, persoonlijke ontwikkeling en verantwoordelijkheid zijn hierin sleutelwoorden. Samen stellen we in 6 sessies een ‘koffer voor een goed gevoel’ samen.

Prijs: 30 EUR voor hele reeks (5, 12, 19, 26 oktober, 2 en 9 november)
Inschrijven: 052-25 19 30 | ldc.zonnebloem@ocmw.dendermonde.be 

Workshop geluksdriehoek + Beweegroute Zilverpad

Donderdag 6 oktober | 9.30-11.30 u. | Ldc Zilverpand (Nieuwburcht 10, 9200 Dendermonde)

Een gelukkig leven dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’, daar kan je zelf ook aan werken. Ontdek in deze workshop de bouwblokken van geluk. Met reflectievragen en korte opdrachtjes helpt de lesgever je op weg om je geluksgevoel vast te houden of te versterken. Tijdens deze workshop ga je ook even de benen strekken langs het Zilverpad volgens je eigen tempo. Je geniet ook van een tas koffie en een versnapering.

Prijs: 3 EUR / 1,50 EUR (UiTPAS aan kansentarief)
Inschrijven: 052-25 17 33 | ldc.zilverpand@ocmw.dendermonde.be

Zie Ze Zingen

Donderdag 6 oktober | 19 u. | Bib (Kerkstraat 111, 9200 Dendermonde)

Samen zingen zorgt voor verbondenheid tussen mensen, bevordert je humeur en is bovenal goed voor je gezondheid. Iedereen die zingt, wil zingen, niet kan zingen maar het toch graag doet, man, vrouw, jong, oud … is welkom. ‘Zie-ze-doen’ zal deze workshop leiden. Het gaat over een toegankelijk, herkenbaar arsenaal van liedjes. Echte meezingers, goed om de kelen te schrapen! Fun en plezier verzekerd, geen stijve bedoening…Zie ze doen, maar dan écht in de positieve betekenis van het woord.

Prijs: gratis
Inschrijven: topinjekop@dendermonde.be

Dit artikel werd gepubliceerd op 19 september 2022.