Nieuwe gasleiding over grondgebied Dendermonde

Fluxys kondigt aan dat ze op korte termijn een nieuwe strategische gasleiding zullen aanleggen van Desteldonk naar Opwijk. Er loopt eerst een openbaar onderzoek.

Waarom deze infrastructuur?

Door de oorlog in Oekraïne wil Europa snel overschakelen naar andere bronnen dan Russisch aardgas. Fluxys bereidt daarom de aanleg voor van een tweede leiding tussen Desteldonk en Opwijk. Lengte van de leiding zal 44 km zijn, diameter 1 m.

Die ontbrekende schakel in het Belgische gasnet is een toekomstgerichte oplossing voor de continuïteit in de energiebevoorrading van België en de omliggende landen. Tegelijk is de aanleg van de leiding een belangrijke stap in de uitvoering van de federale waterstofstrategie en de Vlaamse waterstofvisie. Ze leggen de leiding namelijk aan zodat deze klaar is voor waterstof. Op die manier kunnen ze op termijn de leiding omschakelen zodat leveranciers waterstof als koolstofneutrale brandstof op de markt kunnen brengen.

De leiding Desteldonk-Opwijk is een sleutelproject waarmee Fluxys de schouders zet onder de overheidsstrategie om van België een draaischijf te maken voor waterstof in Europa.

Fluxys start de aanleg van deze strategische leiding uiteraard pas van zodra de nodige vergunningen rond zijn. Volgens de huidige planning kunnen de werken starten in 2023.

De stappen in het dossier

Het dossier doorloopt verschillende stappen. Er is ook nauw contact met de eigenaars van geïmpacteerde percelen.

Meer info over de aanleg van de nieuwe gasleiding lees je op de website van Fluxys. Er staat ook een duidelijke presentatie over de situatie in Dendermonde en je vindt een contactpersoon voor al je vragen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 september 2022.