World Cleanup Day resultaten

JCI Dendermonde organiseerde op 17 september 2022 een opruimactie in het kader van World Cleanup Day. Dendermondse vrijwilligers verzamelden bijna 60 kg afval en droegen zo hun steentje bij aan een proper Dendermonde.

World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief van ‘Let’s Do It!’, een ngo uit Estland. Het doel ervan is om het probleem van vervuiling door achtergelaten of illegaal gestort afval te bestrijden. Daarvoor worden jaarlijks op de derde zaterdag van september overal te wereld opruimacties georganiseerd, waarbij de acties van die dag ook in kaart worden gebracht.

In 2008 werd de World Cleanup Day voor het eerst georganiseerd door de Estse ondernemer Rainer Nõlvak. 50.000 Estse burgers verzamelden ongeveer 10.000 afval uit bossen en andere natuurgebieden. Na Estland volgden ook Letland en Litouwen met hun eigen gelijkaardige evenement, gevolgd door nog meer landen en grote steden.

In 2012 doopte de ngo ‘Let’s Do It! Wereld’ om tot World Cleanup Day. De eerste wereldwijde opruimdag werd gehouden op 15 september 2018 en mobiliseerde 17,5 miljoen vrijwilligers over de hele wereld.

Tot de dag van vandaag blijft het initiatief groeien. Deze editie staken maar liefst 60 miljoen vrijwilligers in 191 landen de handen uit de mouwen. Ze zamelden samen zo’n 303.000 kg afval in.

worldcleaupdaybelgium.be

Dit artikel werd gepubliceerd op 21 september 2022.