Proefopstelling maatregelen Kleemputstraat - Zone 30 in de wijk

Het lokaal bestuur wil met een 'fietsstraat' in de Kleemputstraat en een zone 30 in de wijk bijdragen tot de optimalisatie van de verkeersveiligheid in deze straten.

Aan de Kleemputstraat nr. 22 en Kouterbaan nr. 2 bevinden zich de gebouwen en terreinen van KSK Grembergen, Chiro Don Bosco Grembergen en Chiro Sagevo Grembergen. Goed voor een 600-tal kinderen die wekelijks naar de site komen.

De veiligheid van fietsers en voetgangers is een van de prioriteiten in het Dendermondse meerjarenplan. De stad besloot om in proefopstelling de Kleemputstraat in te richten als fietsstraat. Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop ook auto’s zijn toegestaan. Fietsers worden uitgenodigd om over de volle breedte van de rijbaan (in hun rijrichting) te rijden. Auto’s mogen fietsers niet inhalen en mogen niet sneller dan 30 km/u rijden.

Door de Kleemputstraat in te richten als fietsstraat wordt een alternatieve fietsroute voor de Dokter Haekstraat/N470 gecreëerd. De fietsstraat komt uit op enkele trage wegen. Dit zorgt ervoor dat voetgangers en fietsers de terreinen van KSK Grembergen, Chiro Don Bosco en Chiro Sagevo Grembergen vlotter en veiliger kunnen bereiken.

Vanaf het nr. 22 tot ongeveer nr 18 wordt de Kleemputstraat ingericht voor eenrichtingsverkeer. Voetgangers, fietsers, speed pedelecs en bromfietsers klasse A mogen de weg in de 2 rijrichtingen gebruiken. Het overige verkeer kan de terreinen bereiken via de Lomeersstraat en Kouterlaan. De Lomeersstraat blijft bereikbaar via de Kleemputstraat voor alle verkeer komende van de Ringstraat.

Bijkomend wordt de wijk gevormd door Ringstraat, Lomeersstraat, Kleemputstraat en Kouterlaan ingericht als zone 30.

Dit artikel werd gepubliceerd op 27 oktober 2022.