Fruit je Stad, een fruitig en hartverwarmend verhaal!

Met het burgerbudget 2021 kreeg Johan Craemers 6.000 euro voor het project ‘Fruit je Stad’. Dankzij dit burgeridee werden op zaterdag 26 november meer dan 100 fruitbomen en 100 fruitstruiken aangeplant op het openbaar domein van Dendermonde. Iedereen kan vrij van de oogst smullen.

Hoe verliep dit burgerinitiatief?

Iedereen kon tot 31 mei 2022 een locatie voorstellen. Johan en de kerngroep van 'Fruit je Stad' gingen vervolgens met de stadsdiensten aan de slag om te bepalen welke locaties geschikt zijn (bv. naar verkeersveiligheid, toekomstplannen …) om een fruitboom of -struik te planten. Er werden 70 locaties geselecteerd.

Wie een locatie voorstelde, kreeg ook de vraag om peter of meter te worden. De 75 meters en peters worden actief betrokken bij het project. Ze planten de bomen en struiken, bij droogte geven ze water, ze informeren de buurt, enz.  … ‘Fruit je Stad’ geeft de nodige tips.  

Waarom fruitbomen in de stad?

Fruitbomen hebben een belangrijke rol in ons ecosysteem, daarom mogen ze ook in onze stad niet ontbreken. Bomen dragen actief bij aan een klimaatvriendelijke en duurzame stad, brengen verkoeling, beschutting, voedsel en versterken de bodemkwaliteit.

‘Fruit je Stad’ brengt ook mensen samen. 75 meters en peters stelden zich kandidaat en gaan mee aan de slag om Dendermonde ‘fruitiger’ te maken. Als het fruit plukrijp is, kan de hele straat en buurt genieten van gratis plukfruit. Mensen verbinden met de natuur en elkaar dankzij publieke boomgaarden, hartverwarmend!

Welke bomen en struiken werden geplant?

‘Fruit je Stad’ koos voor duurzame, oude rassen die, waar nodig, ook zelf bestuivend zijn. Wat smaak betreft, er is voldoende keuze: appel, peer, pruim, kers, mispel, kweepeer, notenbomen, rode, witte en zwarte stekelbes, framboos, hazelaar, moerbei en druivelaar.

Straffe cijfers!

Fruit je Stad samengevat in cijfers

  • 1 burgeridee
  • 5 mensen in het kernteam
  • 75 meters en peters
  • 100 fruitbomen en 100 fruitstruiken
  • 70 plantlocaties in Dendermonde-centrum en deelgemeenten

Meer info? www.dendermonde.be/fruitjestad

Lees hier meer over het burgerbudget

Dit artikel werd gepubliceerd op 28 november 2022.