Het klimaatadaptatieplan van onze stad is goedgekeurd

Op de gemeenteraad van 6 december werd het klimaatadaptatieplan goedgekeurd. Het plan is er om de omgeving aan te passen aan klimaatveranderingen. De stad biedt samen met vzw ABBLO voordelig plantenboxen aan voor elke inwoner. Zo kan iedereen een handje helpen aan het klimaat.

Klimaatadaptatieplan goedgekeurd

De gemeenteraad van Dendermonde keurde op 6 december 2022 het klimaatadaptatieplan goed. In dit plan legt de stad de basis voor een klimaatsterke omgeving en hoe we samen onze veerkracht kunnen verhogen. In het plan staat hoe we klimaateffecten zoals hitte, verdroging, overstroming en verlies aan biodiversiteit kunnen aanpakken. Door onze omgeving aan te passen aan het veranderend klimaat, zetten we ons engagement van het burgemeestersconvenant om in actie. Het burgemeestersconvenant engageert gemeenten om inspanningen te doen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Naast een lagere uitstoot aan broeikasgassen zijn er ook andere aanpassingsacties nodig, zoals ontharden, bebossen, meer ruimte geven aan water en warmteopname beheersen. Zo kunnen we het verschil maken in Dendermonde. Het plan bevat 61 concrete actiefiches. 15 nemen we als prioriteit op. Niet alleen als stadsbestuur, maar samen met iedereen die woont, werkt, leeft … in Dendermonde.

Lees hier ons volledig klimaatadaptatieplan. 

Hoe help je als inwoner mee?

Een van de manieren om als inwoners een handje te helpen aan het klimaat, is meer planten te plaatsen. Stad Dendermonde biedt samen met vzw ABLLO (Actiecomité tot beveiliging van het leefmilieu op de Linkeroever en het Waasland)in 2023 opnieuw voordelig plantenboxen aan. Op die manier kun je ook als inwoner van Dendermonde meehelpen aan de klimaatdoelstellingen die we als stad ondertekenden. Bovendien fleuren ze niet alleen je tuin, gevel of de buurt op, je doet er ook de natuur een groot plezier mee!

Hoe vraagt u een plantenbox aan?

Elke inwoner van Dendermonde kan een plantenbox aanvragen. Een tuin is niet nodig, de planten kunnen ook voor een tegeltuin gebruikt worden. 

Lees hier meer over hoe je een tegeltuin of groenslinger aanvraagt. 

Vul het aanvraagformulier in. Dat vind je terug bij de downloads hieronder. Maak je keuze en stuur het formulier terug naar de vzw via jenny.delaet@ugent.be of per post: Dennenstraat 65, 9100 Sint-Niklaas.

Een plantenbox kost 10 euro, maar heeft een plantenwaarde van maar liefst 60 euro! Storten kan op het rekeningnummer BE21 4095 0600 6103 met vermelding van ‘naam + project groene oasen’. Daarnaast krijg je 5 keer het magazine van de vereniging.

Geef je bestelling ten laatste tegen eind augustus 2023 door. In de loop van oktober neemt de verenging contact met je op voor de levering van de planten. De vzw organiseert 2 plantenbedelingen: één in oktober en één in november. 

Welke plantenboxen kun je bestellen?

Er kan gekozen worden voor een plantenbox met bv. enkel vaste planten, maar er zijn ook combinaties mogelijk, bijvoorbeeld:

  • 1 boom;
  • 1 boom en 4 struiken;
  • Gemengde haag;
  • 24 vaste planten;
  • 2 klimmers en 12 vaste planten;
  • 6 struiken en 2 klimmers;
  • 4 struiken en 12 vaste planten;
  • bloembollen pakket (120 bloembollen: krokus en narcis);
  • + gratis zadenmengsel.

De verschillende plantenboxen en -soorten kan je terugvinden bij de downloads hieronder. 

Dit artikel werd gepubliceerd op 13 december 2022.