Scheldevallei wordt een Nationaal Park!

Geweldig nieuws: vrijdag 13 oktober 2023 heeft de Vlaamse regering officieel de oprichting aangekondigd van 3 nieuwe Nationale Parken in het noorden van het land. De Scheldevallei, met haar unieke getijdennatuur rond de Schelde en haar bijrivieren, is er één van!

In Nationaal Park Scheldevallei wisselen machtige stukken riviernatuur af met pittoreske dorpjes, prachtige kastelen en weidse velden. Het is een gebied dat smeekt om ontdekt te worden.

Hier stroomt schoonheid! 

Je kan hier terecht voor een bijzonder stukje natuur dat je nergens anders in ons land aantreft. En zelfs op de rest van het Europese continent is onze zoetwatergetijdennatuur met haar slikken en schorren – de mangrove van Europa – best zeldzaam. Dat die getijdennatuur met zoute, brakke en zoete zones ook nog eens zo diep landinwaarts terug te vinden is, is echt uniek!

De vele jaagpaden, het doorvlochten tragewegennet, de unieke veren, ... zorgen voor eindeloos fiets- en wandelplezier. En ontdek de typische belevingen aan het water: scheepswerven, authentiek vissersdorpjes, getijdenmolens, wijmenteelt, prachtige Kastelen van de Schelde, ...

In Nationaal Park Scheldevallei ontdek je dynamische getijdenrivieren en waardevolle natte natuur in een gebied met een groots verleden en een bijzondere toekomst.

Stad Dendermonde, centraal gelegen in het Natuurpark Scheldevallei 

Stad Dendermonde gelooft in de meerwaarde van het Nationaal Park en de kansen die dit met zich meebrengt. Het Nationaal Park zal een belangrijke hefboom zijn voor

  • ontwikkeling van natte natuur en bos zoals in Vlassenbroek en het Meirdamgebied
  • landschaps- en erfgoedbeleving zoals de Scheldevallei, de vestinggordel en de scheepswerf te Baasrode
  • recreatiemogelijkheden
  • de hele economische sector die hiermee verbonden is.

Meer informatie?

Meer info lees je op www.natuurenbos.be/nationaleparkenvlaanderen en www.rivierparkscheldevallei.be/nationaal-park

Dit artikel werd gepubliceerd op 13 oktober 2023.