Operatie JongGeluk, samen voor een beter mentaal welzijn van kinderen in Dendermonde!

Dit schooljaar start Dendermonde met een nieuw project Operatie JongGeluk. Met het project wil de stad samen met Logo Dender vzw, het lokaal gezondheidsoverleg, extra inzetten op het bevorderen van het mentaal welzijn van kinderen van 10 tot 12 jaar.

Mentaal welzijn is een thema dat alle aandacht verdient, aandacht die door de coronacrisis alleen maar is toegenomen. Niet alleen jongeren en jongvolwassenen kampen met een lager welbevinden. Ook bij onze jongere kinderen zijn thema’s als praten over je gevoelens en je goed voelen in je vel van belang. Als stad willen we samen met de andere gemeenten uit de regio ELZ Dender (Berlare, Buggenhout, Hamme, Lebbeke en Zele) iets doen met de signalen die we opvingen vanuit scholen, ouders en kinderen. Zo is in samenwerking met Logo Dender vzw het project Operatie JongGeluk ontstaan. De gemeente Zele (pilootgemeente) heeft vorig schooljaar het project met succes afgerond. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van stad Dendermonde en het JEZ! Fonds, een fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Warme William

Operatie JongGeluk is opgebouwd rond de figuur Warme William. Een blauwe beer die kinderen wil aanzetten om te praten over hun gevoelens en te luisteren naar wie het even moeilijk heeft. Warme William is de centrale figuur in de kant-en-klare lespakketten die Logo Dender vzw uitwerkte en met hulp van stad Dendermonde zal verspreidden over alle 5de en 6de leerjaren van de basisscholen in de regio.

De leerkrachten kregen tijdens een train-de-trainer op woensdag 18 oktober 2023 uitleg over het lespakket zodat ze tijdens het schooljaar met het pakket gemakkelijk in de klas aan de slag kunnen rond de thema’s ‘vriendschap’ en ‘mentaal welbevinden’.

Warme William zal de kinderen gedurende het schooljaar ook 2 keer uitdagen via filmpjes om met elementen uit het lespakket aan de slag te gaan. Welke klas zal Warme William de origineelste vriendschapscirkel bezorgen? En wie bouwt de grootste en krachtigste geluksmuur? Warme William heeft alvast enkele fijne prijzen voor de klassen die een leuke foto of filmpje insturen.

Feestelijke afsluiter

Op het einde van het schooljaar sluiten alle kinderen en hun leerkrachten het 1ste schooljaar van Operatie JongGeluk feestelijk af. Hoe we dat zullen doen, blijft voorlopig een verrassing …

Dit artikel werd gepubliceerd op 19 oktober 2023.