Feestelijke herinwijding Lambroeckkapel

De Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel of Koortskapel in Oudegem is, na renovatie, opnieuw in ere hersteld.

De Lambroeckkapel in Oudegem, gelegen te midden de velden en omringd door Haagbeuk, bevindt zich aan een veldweg die de Bosstraat verbindt met de Lambroeckstraat. Wandelaars en fietsers houden regelmatig halt bij de kapel voor een moment van bezinning of om simpelweg een kijkje te nemen.

De oorspronkelijk kapel werd gebouwd in 1671, maar verwoest door een brand in de 18de eeuw. De huidige kapel dateert uit 1763 en heeft in de loop der tijd heel wat aanpassings- en herstellingswerken ondergaan. De afgelopen 30 jaar ging de bouwfysische conditie van deze veldkapel erg achteruit.

Dankzij de inspanningen van de vroegere voorzitter en secretaris van de kerkfabriek, Walter Deygers en Paul Van Royen, werden plannen opgesteld en subsidiedossiers ingediend om de kapel in ere te herstellen. D&D architecten uit Gent stonden de kerkraad bij in dit proces. Stad Dendermonde ondersteunde het project financieel. Erfgoedconsulent Jan De Kesel stelde zijn expertise ter beschikking.

Na verschillende jaren van formaliteiten en werkzaamheden door aannemer Quintelier-Trudo uit Hamme, tonen we fier het eindresultaat aan de inwoners van Oudegem en Dendermonde. De Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel of Koortskapel, het pad, het bedevaartsplein en de haag zijn opnieuw een onroerende erfgoedparel. Samen met deken Jo Mattheys werd de kapel feestelijk heringewijd op donderdag 9 mei 2024.

Dit artikel werd gepubliceerd op 14 mei 2024.