Grote Markt verkeersvrij tijdens de zomermaanden

Vanaf 28 juni tot en met 9 september is de Grote Markt verkeersvrij voor de zomeractiviteiten. Lees hier meer informatie.

Tijdens de zomermaanden vormt de Grote Markt het decor voor heel wat culturele, muzikale en ontspannende activiteiten. Surf naar www.zomermonde.be voor een overzicht van de activiteiten. 

Verkeersregelingen

Net zoals vorige jaren wordt de Grote Markt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanaf vrijdag 28 juni, 11 u. tot en met maandag 9 september, 13 u.

Fietsers mogen wel op de Grote Markt, zolang ze de voetgangers niet in gevaar brengen. Ook moeten zij de permanente en tijdelijke signalisatie steeds naleven (bijvoorbeeld verplicht afstappen tijdens evenementen op de Grote Markt).

Om de grote hoeveelheid fietsen op te vangen tijdens de verschillende evenementen worden er extra fietsparkeerplaatsen voorzien in de Kerkstraat (de 1ste 4 autoparkeerplaatsen ter hoogte van huisnummers 17, 19, 21 en 25 zullen hiervoor ingenomen worden).

Voor ceremoniewagens, leveranciers en bewoners is er een uitzondering. Ook personen met een handicap die willen parkeren op de voorbehouden parkeerplaatsen naast het Stadhuis en gevangenentransport voor het Justitieplein, krijgen een uitzondering. Deze groepen hebben enkel toegang tot de Grote Markt via het Justitieplein binnen de aangegeven toegelaten tijdstippen. Tijdens sommige evenementen wordt bijkomend een parkeerverbod voorzien in de straten rondom de Grote Markt. De verkeerssignalisatie zal hiervoor tijdig worden geplaatst. Gelieve deze stipt op te volgen.

Bijkomende verkeersmaatregelen

Voor Taptoe (zaterdag 6 juli) zijn er bijkomende verkeersmaatregelen: de Ridderstraat en de Emiel Van Winckellaan zijn parkeervrij op zaterdag 6 juli van 15 tot 23 uur. Doorgaand verkeer in deze zone wordt geweerd vanaf 18.30 uur. Door deze verkeersmaatregelen zijn volgende straten onbereikbaar op zaterdag 6 juli van 18 tot 23 uur: Ridderstraat, Emiel Van Winckellaan, Sas, Greffelinck, Guldenhoofdstraat en Vlasmarktbrug.

Voor Vlaanderen Muziekland wordt op woensdag 10 juli een deel van de Kerkstraat (vanaf Beurzestraat), het Justitieplein en een deel van de Franz Courtensstraat (tot de Kazernestraat) volledig afgesloten voor doorgaand verkeer op woensdag 10 juli van 18 uur tot het einde van het evenement. Er geldt in deze zone een parkeerverbod van woensdag 10 juli van 16.30 uur tot donderdag 11 juli om 1 uur ’s nachts.

Dit artikel werd gepubliceerd op 6 juni 2024.