naar top
Gemeente Dendermonde
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Voorzorgsmaatregelen vogelgriep verder versoepeld

De ophokplicht bij hobbyhouders is opgeheven. Het is wel nog verplicht dieren afgeschermd te voederen en drenken. Voor professionele pluimveehouders blijft de ophokplicht wel van kracht.

Wat verandert er voor hobbyhouders?

  • Hobbyhouders moeten hun pluimvee en vogels niet meer verplicht afschermen. Het Voedselagentschap raadt deze beschermingsmaatregel nog wel sterk aan, zeker in de buurt van waterplassen of waterlopen waar de kans groter is dat er nog besmette wilde vogels aanwezig zijn. Het risico van vogelgriepvirus is immers nog niet helemaal verdwenen. Hobbyhouders zijn daarom ook nog steeds verplicht om hun dieren binnen of afgeschermd te voederen en te drenken.
  • Alle verzamelingen van pluimvee en vogels (tentoonstellingen, prijskampen, verkopen, beurzen ...), inbegrepen de trainingsvluchten en wedstrijdvluchten met duiven, kunnen opnieuw plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden: toestemming van de burgemeester, controle door een dierenarts en bijhouden van een lijst met deelnemende houders.
  • Ook zijn hobbyhouders opnieuw toegelaten op openbare markten. Zoals altijd moeten de aangeboden dieren in de 10 dagen voordien opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.
  • Het jagen met roofvogels blijft nog steeds verboden. Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot.

Wat verandert er voor professionele houders?

  • Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals bij hobbyhouders, moeten ook zij hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken.

Raadpleeg de website van het FAVV voor meer informatie: http://www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep.

Dit artikel werd gepubliceerd op 18 maart 2017.
  • kip1