naar top
Gemeente Dendermonde

Sterrenkindjes

Een sterrenkindje is een kindje dat overlijdt in de baarmoeder tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap. Ouders kunnen nu ook kiezen voor registratie vanaf 140 dagen na de bevruchting.

Tot 31 maart was een officiële registratie pas mogelijk vanaf 180 dagen na de bevruchting. Ouders moeten dan verplicht een aangifte doen bij de dienst burgerlijke stand en het overleden kindje krijgt een symbolische voornaam. Voor veel ouders is dit een pijnlijke ervaring: hun kind kan geen officiële naam krijgen of ze mogen niet eens aangifte doen.

Vanaf 31 maart kunnen ouders kiezen om de registratie van het kindje aan te vragen vanaf 140 dagen na de bevruchting. Hierbij kunnen ze het kindje ook een voornaam geven. Deze keuze is volledig vrijwillig. De ouders moeten hiervoor een gemeenschappelijke verklaring afleggen bij de dienst burgerlijke stand en moeten een medisch attest voorleggen waaruit de duur van de zwangerschap blijkt.
 
Vanaf 180 dagen zwangerschap blijft de registratie verplicht, zoals dat voordien ook was.
Na 180 dagen kunnen de ouders ook kiezen of ze het kindje een familienaam geven.
 
De nieuwe wet geldt met terugwerkende kracht. Ouders van kindjes die voor 31/3/2019 levenloos geboren zijn, krijgen tot 31/3/2020 de tijd om hun kind volgens dezelfde voorwaarden een voornaam, en eventueel ook familienaam, te geven.
Ook ouders van sterrenkindjes die na 180 dagen zwangerschap geboren zijn, kunnen vanaf 31 maart vragen om een familienaam toe te voegen. 
Dit artikel werd gepubliceerd op 1 april 2019.
  • foto1