naar top
Gemeente Dendermonde

Jeugdhuis Zenith huurt handelspand in kernwinkelhart via samenwerking met de stad

De gemeenteraad ging op woensdag 24 april akkoord om een convenant af te sluiten met jeugdhuis Zenith om kunst, cultuur, jeugd en creatief ondernemerschap ruimte te geven en leegstand te bestrijden onder de werktitel ‘Bakermat’.

Jeugdhuis Zenith krijgt via een subsidie van het stadsbestuur de mogelijkheid om een handelspand in de Oude Vismijn te huren.

Joke en Thijs van Jeugdhuis Zenith zien met deze samenwerking en ondertekening van het huurcontract op vrijdag 26 april meteen een eerste belangrijke mijlpaal verwezenlijkt van het overkoepelend project Bakermat. Via Bakermat willen ze jong ondernemerschap stimuleren en leegstaande ruimtes ter beschikking stellen voor sociale, culturele, sportieve en economische activiteiten.

Ook voor het pand in de Vismijn zijn er meteen al heel wat concrete plannen. Zo willen ze workshops en lezingen organiseren, kunst tentoonstellen, start-ups ondersteunen en jongeren een plek geven om samen te komen.

De ruimte zal multifunctioneel ingevuld worden, maar moet vooral een inspirerende plek vormen. Het pand moet een springplank vormen voor iedere creatieveling die in Dendermonde iets wil ondernemen.

Het stadsbestuur trekt met deze samenwerking resoluut de kaart van kernversterkend beleid. Starters krijgen de mogelijkheid om te ondernemen in het midden van het kernwinkelhart en tegelijk wordt actief leegstand bestreden. Bovendien wil het stadsbestuur maximaal gebruik van het pand vooropstellen, wat dan weer perfect past binnen de visie van een bedrijvige kern en een levendige stad.

De samenwerking loopt voor minstens 1 jaar en de werkgroep Bakermat zal de verschillende initiatieven coördineren.

Wil jij mee aan de slag met deze ruimte? Stuur jouw voorstel over ondernemerschap dan naar joke@jhzenith.be. Ben je bezig met een creatief of artistiek idee, mail dan naar thijs@jhzenith.be.

Dit artikel werd gepubliceerd op 25 april 2019.
  • foto1