naar top
Gemeente Dendermonde

Natuur en avontuur op onze speelpleintjes!

In onze stad zijn er 29 publieke speelpleintjes, verspreid over de deelgemeenten. Ze zijn populair bij jong en oud. Stilaan komt een nieuwe visie tot uiting: speelpleintjes moeten vooral bestaan uit natuurlijke materialen die uitnodigen tot ontdekking en beleving.

Kinderen moeten kunnen spelen, dat vindt ook het lokaal bestuur. Door samen te spelen en te bewegen, kunnen kinderen zich lichamelijk ontwikkelen en vooral: ze leren andere kinderen kennen, leren samen spelen, leren omgaan met elkaars normen, waarden en interesses. 

Veilig

De stadsdiensten staan in voor het beheer en onderhoud van de speelpleintjes. Tweewekelijks worden alle locaties nagekeken op beschadigingen en jaarlijks is er een grondige controle en herstelling waar nodig. De speeltoestellen en valondergronden moeten beantwoorden aan de Europese normen. Er wordt ook gekeken of de omgeving veilig is.

Natuurbeleving

De laatste jaren is er een nieuwe visie op spelen gegroeid, ook in Dendermonde. Daarbij streven wij naar gezonde beweging, creativiteit, ontdekking en natuurbeleving. Vandaar dat de bestaande speelpleintjes vanaf nu worden omgevormd tot toffe ‘natuurspeelplekken’. Daar kunnen heuveltjes in verwerkt zitten, maar ook klimbomen, waterelementen en veel natuurlijke materialen zoals een wilgenhut, takkenwal, boomstammen en verschillende soorten beplantingen. Ook de speeltoestellen bestaan bij voorkeur uit natuurmaterialen. 

Mee-doen!

We willen werk maken van de betrokkenheid van kinderen, hun (groot)ouders en de buurtbewoners. Dat kan al starten bij het polsen naar de behoeften. Nadien kunnen kinderen én volwassenen hun stem laten horen over hoe het vernieuwde speelplein er zou kunnen uitzien. Eens gerealiseerd kunnen er eventueel ook afspraken gemaakt worden over het onderhoud van het speelplein. En waarom zou er ook geen beurtrol voor toezicht kunnen komen? Om deze betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid aan te moedigen zal het stadsbestuur veel inspanningen leveren om zoveel mogelijk mensen te informeren, om alle betrokkenen te raadplegen, om deskundig advies in te winnen en om samenwerking aan te moedigen.

Overzicht

Appels Sporthal (Steenweg van Aalst)
Baasrode De Vliet (Scheepswerfstraat)
  Zwarte Beek
Dendermonde De Dammen
  De Molen (Molenstraat)
  De Stad (Kwintijnpoort)
  Donck (Vijverstraat)
  Franz Courtensstraat
  Kalendijk (aan zwembad Olympos)
  Sas (Begijnhoflaan)
  't Keur (Posthoornstraat)
Grembergen Ganzegavers
  Hagewijk (Rootjensweg)
  Keefstraat
  Melkerijstraat
  Park 92 (skateterrein Hagewijkpark) 
  Robin Woet (speelbos Karel Eeckhoutstraat) 
  Vosakkers 
Mespelare De Mespel (Mespelarestraat) 
Oudegem  Bleienpark 
  Mevrouw Courtmans 
Sint-Gillis  Camille Marchant 
  De Witte (Dr. De Witteplein) 
  Prateveld 
  't Kruis (Moeskouterlaan) 
  Vandemeulebroucke 
  Vijfde Januari 
  Wastijne I en II (Serbosstraat)
Dit artikel werd gepubliceerd op 17 juli 2019.
  • foto1