naar top
Gemeente Dendermonde

Blauwalgen in Dendermondse wateren

Na de Brusselse Forten, de vijver in het Wastijnepark, de Oude Dender in de binnenstad zijn ook blauwalgen aangetroffen in de vijver 'Scheldezicht', Leopold II-laan. Elke vorm van waterrecreatie en watercaptatie zijn verboden.

Vier wateren besmet

In de Brusselse Forten (Burgemeester Portmanslaan) en in de vijver in het Wastijnepark (Serbosstraat) werd de aanwezigheid van toxische blauwalgen (cyanobacteriën) vastgesteld.

Ook in de Oude Dender in de binnenstad en in de vijver aan appartementsgebouw 'Scheldezicht' in de Leopold II-laan werden blauwalgen aangetroffen. De toxiciteit wordt geanalyseerd.

In al deze wateren is elke vorm van waterrecreatie (hengelen, kajak, kano, roeien, stand-up paddling …) alsook watercaptatie (voor het besproeien van landbouwgewassen en het gebruik als drinkwater voor vee) tot nader bericht verboden. 
Zwemmen is sowieso al verboden.

De situatie wordt op de voet gevolgd door de stadsdiensten.

Over blauwalgen

Algenbloei ontstaat door de aanhoudende hoge temperaturen en een teveel aan voedingstoffen in het water. Ze vormen aan het wateroppervlak een drijvende laag die op olie lijkt. 

Wie toch met blauwalgen in aanraking kwam of heeft ingeslikt, kan last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Het is nodig om het lichaam goed af te spoelen of een arts te raadplegen bij klachten.

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Houd honden dus uit het water.

 

Dit artikel werd gepubliceerd op 13 augustus 2019.
  • ABrusselseFortentmb