naar top
Gemeente Dendermonde

Stad laat hemelwaterplan opmaken

Het hemelwaterplan moet in de toekomst richting geven aan hoe we omgaan met de gevolgen van het wijzigende klimaat.

Studies voorspellen extremere periodes van droogte met intense regenbuien in de zomer en nattere en mindere koude winters door de klimaatwijziging. Dendermonde is laag gelegen aan de monding van de Dender en moet dus extra aandacht besteden aan deze problematiek. Het stadsbestuur zoekt manieren om hierop te anticiperen en laat daarom een hemelwaterplan opmaken.

Het hemelwaterplan zal een antwoord bieden op vragen als: naar waar stroomt het water, hoe infiltreert het, wat is de grondwaterstand, waar zijn er knelpunten, waar is infiltratie mogelijk, waar is gebruik van waterdoorlatende materialen aangewezen, waar is water op straat aanvaardbaar, welke publieke ruimtes zijn geschikt voor infiltratie en buffering, waar moeten er maatregelen genomen  worden op de waterlopen, hoe wordt de gescheiden/of deels gescheiden riolering aangelegd …? Het plan brengt niet enkel de capaciteit van het rioleringsnet in kaart, maar ook de opvangmogelijkheden van de bestaande open grachten en waterlopen.

De firma Hydroscan zal het hemelwaterplan voor Dendermonde opmaken. Dit zal ongeveer 1,5 jaar duren. Zij maakten al gelijkaardige plannen op voor Buggenhout en Melle. Momenteel maken ze ook een hemelwaterplan op voor Zingem, Sint-Pieters-Leeuw, Boortmeerbeek, Galmaarden, Pepingen, Tienen, Bekkevoort, Bertem en Linter.  

Dit artikel werd gepubliceerd op 31 juli 2019.
  • foto1