naar top
Gemeente Dendermonde

Opening speelheuvel en proeftuin aan het Sociaal Restaurant TVORK

Op woensdag 21 augustus om 14 uur opent het Sociaal Restaurant TVORK officieel de nieuw aangelegde speelheuvel in de recent aangelegde proeftuin, Vijfde Januaristraat Sint-Gillis-Dendermonde.

Met dit initiatief wensen we verder in te zetten op een ruimer aanbod aan activiteiten van het Sociaal Restaurant door de proeftuin met speelheuvel en terras open te zetten voor alle inwoners.

Naast het aanbieden van een maaltijd (broodjesmaaltijd met saladebar, een volledige maaltijd of een soep) zullen we bij goed weer in de namiddag tot 16 uur het terras en proeftuin openstellen voor jong en oud. We bieden de mogelijkheid om te genieten van een frisdrank, een ijsje of een koffie/ thee op ons vernieuwd terras met uitzicht op de speelheuvel en de proeftuin. Kinderen kunnen in alle veiligheid spelen in de afgesloten proeftuin en kunnen gebruik maken van de spelen welke beschikbaar worden gesteld.   

Uitgerekend dit jaar bestaat het Sociaal Restaurant 20 jaar. Op 21 augustus zullen we ook foto’s en krantenknipsels uit ons archief tentoonstellen en zullen er filmfragmenten worden vertoond van de eerste locatie. In totaal hadden we 4 locaties: Gentsesteenweg 1, Mariakring,  in de bibliotheek (nu jeugddienst) en sinds december 2012 in de Vijfde Januaristraat.

De proeftuin werd gerealiseerd dankzij een PWA-subsidie en kadert in een leertraject waarbij verschillende leerwerkplaatsen van de stad samen werkten, nl. klussen en karweien, het fietsatelier, woonpunt (sociaal verhuurkantoor) en VZW SWOD (groenwerken).

Alle leerwerkplaatsen, ook de tewerkgestelden in TVORK, worden aangestuurd door technische begeleiders. In deze werkplaatsen zijn mensen tewerkgesteld die moeilijk aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt. Ze krijgen een opleiding gedurende 1 tot maximum 2 jaar waarna ze, als ultieme doelstelling, kunnen doorstromen naar de reguliere markt.

De leerwerkplaatsen in de Vijfde Januaristraat (naai- en strijkatelier en het Sociaal Restaurant) zijn voor alle inwoners toegankelijk.  

 

Dit artikel werd gepubliceerd op 12 augustus 2019.
  • foto1