naar top
Gemeente Dendermonde

Erfgoedspotters in Dendermondse straten

Vanaf midden januari zullen in de straten van Dendermonde en deelgemeenten mensen met fototoestellen opduiken. Geen zorgen, het gaat om een gecoördineerde actie in samenwerking met de erfgoeddienst en de werkgroep cultureel patrimonium.

Vlaanderen telt heel wat historische gebouwen waarvan er slechts een handvol ?geklasseerd? zijn als monument. Waardevolle gebouwen die niet beschermd zijn als monument zijn wel vaak opgenomen in de ?inventaris van bouwkundig erfgoed?. Deze wetenschappelijke inventaris werd een aantal jaren terug opgemaakt door de Vlaamse overheid en kunt u beschouwen als de meest volledige erfgoedgids voor Vlaanderen.

Vanaf midden januari worden alle gebouwen in Dendermonde die in de inventaris zijn opgenomen nagekeken. Dit gebeurt door de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Schelde-Durme en de werkgroep cultureel patrimonium die ter plaatse nagaan of de panden bewaard zijn gebleven. De medewerkers doen dit vanaf de openbare weg en betreden daarbij geen privédomein. De inventaris blijft grotendeels onveranderd: er worden geen panden van particulieren toegevoegd die voorheen nog niet op de lijst stonden.

Door de inventaris na te kijken en eventueel te corrigeren krijgt de stad zicht op de waardevolle gebouwen die vandaag nog in Dendermonde aanwezig zijn. Zo kunnen we nog beter voor ons erfgoed zorgen in de toekomst.

Benieuwd naar het erfgoed dat voor uw stad op deze inventaris staat? Op http://inventaris.onroerenderfgoed.be kunt u de erfgoedinventarissen van de Vlaamse overheid bekijken. Meer info over de inventarisatie vindt u op www.rlsd.be of u kunt terecht bij de erfgoeddienst via ioedscheldedurme@rlsd.be.

Wie is IOED Schelde-Durme?

IOED staat voor Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst. Deze dienst werd opgericht in 2018 voor de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren en Zele. Dit jaar verwelkomen we Wichelen als negende gemeente. De dienst ondersteunt gemeentebesturen in hun erfgoedbeleid en denkt mee na over hoe elke gemeente het onroerend erfgoed beter kan bewaren voor de toekomst. Concreet geeft de IOED advies aan de gemeenten in dossiers waar dat gewenst is. Daarnaast stimuleert de IOED initiatieven om erfgoed beter bekend te maken bij de inwoners om zo het draagvlak te vergroten.

Dit artikel werd gepubliceerd op 9 januari 2020.
  • foto1