naar top
Gemeente Dendermonde

Lokaal bestuur maakt werk van biodiversiteit

11 februari 2020 was het weer Dikketruiendag! Een jaarlijkse symbolische actie die aandacht vraagt voor ons klimaat. Door een ‘dikke trui’ aan te doen en de verwarming 1 graadje lager te zetten besparen we immers heel wat op onze CO2-uitstoot.

Het thema van Dikketruiendag is dit jaar ‘meer biodiversiteit helpt het klimaat'. Als er te veel planten en dieren uitsterven, dan spreken we van een (groot) verlies aan biodiversiteit.  Daardoor raakt het klimaat ook helemaal uit balans en om dat te vermijden geven we als stad zelf het goede voorbeeld door tal van acties, zo werken we samen aan biodiversiteit en helpen dus ook het klimaat. Soortenrijke bloemenweides, een insectenhotel, wat bomen … de basisingrediënten van een biodiverse omgeving. Al van bij de aanleg van nieuwe groenzones houdt de stad rekening met biodiversiteit. Hier krijgen bloemen de kans om zaad te vormen, bomen krijgen voldoende ruimte om uit te groeien tot stevige bomen en diverse dieren vinden hier een schuilplek. Onze Groene Dender, het nieuw park aan de vroegere Gedempte Dender, wordt binnenkort zo’n mooie biodiverse én klimaatbestendige groene zone en blikvanger in het hartje van onze stad. 

Ook het park aan de Vijfde Januaristraat zetten we in de 'weidebloemetjes'. Of wat dacht u van een speelplaats vol groen? Zoals gemeenteschool ’t Kraaiennest waar heel wat beton mocht wijken voor leuke, groene speelplekken. In onder meer het Wastijnepark maaien we het gras slechts een paar keer per jaar. Zo krijgen we biodiverse hooiweides die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en een trekpleister zijn voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. 

Samen met onze inwoners maken we nog veel meer werk van biodiversiteit. Met lof voor elke hof kon u gratis (fruit-)struiken bestellen, om lekker zelf van te smullen, én die struiken versterken ons groen netwerk over alle grenzen heen. Heeft u een kolonie zwaluwen bij u thuis? Om die te bewaren geeft de stad u graag een vergoeding. Jaarlijks voorziet de stad ook schermen om padden op te vangen. Vrijwilligers brengen deze nuttige dieren dan veilig naar de andere zijde van de straat. 

En de stad doet nog veel meer: 

  • We plaatsen nest- en overwinteringsvoorziening voor zwaluwen, ooievaars, insecten, vleermuizen
  • We houden bij de inplanting van straatverlichting rekening met nachtdieren waaronder vleermuizen.
  • We inventariseren samen met het Regionaal Landschap Schelde-Durme de zomer- en winterverblijfplaatsen van vleermuizen en trachten deze te beschermen en uit te breiden.
  • We houden bij het beheer van knotbomen en bomen rekening met het broedseizoen van vogels en meer specifiek uilen.
  • We zetten een zwerfkattenbeheer op poten om de inlandse fauna en flora te beschermen.
  • We verbeteren en behouden onze groene infrastructuur ten voordele van mussen en mezen.
  • We onderzoeken de effecten van stedelijke en landelijke omgeving op mussen en mezen in participatie met inwoners en Universiteit Gent.

Werk maken van een klimaatbestendig en biodivers Dendermonde, dat doen we samen!

Dit artikel werd gepubliceerd op 12 februari 2020.
  • foto1