naar top
Gemeente Dendermonde

Stad ondersteunt veilige paddentrekactie door vrijwilligers

Vanaf midden februari wordt speciale aandacht geschonken aan de paddentrek in buurt Bijlokestraat/De Dammenlaan/Pieter Goruslaan/Hof ter Bremptstraat.

Afhankelijk van de weersomstandigheden begint midden februari opnieuw de trek van de padden, kikkers en salamanders, in de volksmond gekend als ‘de paddentrek’.

Sinds vele jaren vindt er in deze buurt een paddenoverzetactie plaats. Deze actie wordt uitgevoerd door vrijwilligers van Natuurpunt, in nauwe samenwerking met het stadsbestuur en onder het waakzame oog van de lokale politie.

Omdat de dieren beschermd zijn, willen de organisatoren alles in het werk stellen om de diertjes heelhuids over de straten te zetten. De vrijwilligers zijn herkenbaar aan het hesje en de emmers. Zij zijn bijna dagelijks actief van net voor de avondschemering tot rond 22.30-23 u. en dit van midden februari tot rond eind maart. Wees dus niet ongerust als u hen ziet wandelen.

Het traject van de actie beslaat de Bijlokestraat (van Vijverstraat tot Dender), De Dammenlaan 1-39, Pieter Goruslaan 1-31 (zijde Gentsesteenweg) en de Hof ter Bremptstraat 1-39.
Het traject zal aangeduid zijn door nadarhekken waarop verkeersborden zijn aangebracht:

  • Bord C3 – inrijverbod – met daaronder een bord: uitgezonderd plaatselijk verkeer,
  • Een paddenpictogram.

De vrijwilligers hopen dat de verkeerssnelheid zal aangepast worden, voor de veiligheid van mens en dier.

Tevens wordt gevraagd aan de buurtbewoners om overmatig gebruik van bleekwater om de oprit, carport of boordstenen te reinigen, even te vermijden. Vrijwilligers vonden de vorige jaren meerdere slachtoffers als gevolg van het soms overmatig gebruik van dit product.

Dit artikel werd gepubliceerd op 12 februari 2020.
  • foto1