naar top
Gemeente Dendermonde

Interview: Mondmaskers in de maak

Tijdens deze coronaperiode zijn er veel stadsgebouwen gesloten. Ook het Sociaal Restaurant TVORK in de Vijfde Januaristraat sloot de deuren. Nicky Den Roover is er technisch begeleider. Nu helpt ze in het naaiatelier en maakt ze mondmaskers.

Hou je van je job?

Nicky: Ik doe mijn werk supergraag! TVORK is een restaurant maar ook een leerwerkplaats. Mijn taak is om mensen te begeleiden zodat ze doorstromen op de arbeidsmarkt. Attitudes aanleren is een belangrijk punt in mijn dagelijkse taak. Ik ben dan ook fier op hen als ze na hun opleiding me komen vertellen dat ze een job gevonden waar ze zich goed voelen. Ik ben sociaal, dus deze job is op mijn lijf geschreven. Omgaan met klanten en begeleiden van mensen in onze leerwerkplaats vind ik een groot pluspunt in deze job.

Maar het restaurant is toe ... Wat doe je nu dan?

Nicky: Klopt, door de coronamaatregelen zijn we sinds 16 maart gesloten. De werking van het restaurant is dus stopgezet. Ondertussen vinden er onderhoudswerken plaats waar we tijdens het jaar niet aan toekomen, zoals een grote kuis zowel in de zaal als in de keuken. Zo staat het restaurant helemaal tip top klaar als er groen licht komt dat we terug mogen openen.

Ondertussen ben ik aan de slag op een andere werkvloer, namelijk in het naaiatelier. Ik ben niet ver moeten gaan! De gewone werking is daar ook stopgezet, net zoals het strijkatelier. In het naaiatelier maken we momenteel mondmaskers. Ons team bestaat uit vijf personen van het naaiatelier en vier van het strijkatelier. We maken zo’n 120 mondmaskers per dag. Dat komt er op neer dat we nu (op het moment van het interview, 16 april) aan 1.500 mondmaskers zitten.

Dat is iets helemaal anders dan zaalverantwoordelijke. Lukt dat zo’n carrièreswitch?

Nicky: Het is iets helemaal anders, maar ik ben flexibel. Ik heb vroeger een opleiding snit en naad gevolgd. Maar het is al 28 jaar geleden dat ik achter een naaimachine gezeten heb. Dus kreeg ik van de verantwoordelijke van het naaiatelier Ann een korte opleiding. Daarna kon ik zonder problemen aan de mondmaskers beginnen. We gebruiken het officiële patroon op aanraden van de veiligheidscel van Dendermonde. Vooraleer de mondmaskers naar de nieuwe eigenaars gaan, worden ze goed ontsmet door het onderhoudsteam van het Aymonshof.

Waar komen de mondmaskers terecht?

Nicky: De veiligheidscel verdeelt de mondmaskers waar er nood is aan beschermingsmateriaal zoals in de lokale dienstencentra en voor de thuiszorgmedewerkers.

In de leerwerkplaats in de Kerkstraat worden er gelaatsmaskers gemaakt onder leiding van Gino Bevernage. Deze beschermen het volledige gezicht. Zo’n 400-tal werden verdeeld onder de woonzorgcentra, de politie en nog andere diensten.

Hoe voel je op dit moment?

Nicky: Ik ben heel blij dat ik in nood deze job kan uitoefenen. Door deze taak helpen we mensen voor de bescherming tegen het virus. Hopelijk kunnen we hier levens mee redden. Bij deze zou ik ook graag een warme oproep doen voor katoenen lakens. De grootte of kleur speelt geen rol. Wij versnijden ze zelf tot het juiste formaat voor de aanmaak van mondmaskers.

Hou jullie gezond!

Dit artikel werd gepubliceerd op 17 april 2020.
  • foto1
  • foto2
  • foto3
  • foto4
  • foto5