naar top
Gemeente Dendermonde

Wat met Dendermondse activiteiten en evenementen de komende weken en maanden?

We geven een overzicht van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en vertalen dit naar Dendermonde.
 • Alle culturele, sportieve, toeristische, folkloristische en recreatieve evenementen zijn verboden tot en met 30 juni. Dat geldt zowel voor openbare evenementen, als voor privé-activiteiten (buiten het gezin).
  -> Hier hebben het lokaal bestuur en de lokale organisatoren geen keuze, dus ook voor Dendermonde geldt: geen evenementen tot en met 30 juni.
 • Massa-evenementen, waaronder (muziek)festivals, zijn verboden tot en met 31 augustus.
  -> Hoewel het wachten blijft op een concrete definitie van een massa-evenement heeft het Ros Beiaardcomité in overleg met het lokaal bestuur beslist om de Traditionele Reuzenommegang ‘Katuit’ op donderdag 27 augustus te annuleren. Na het eerdere uitstel van de Ros Beiaardommegang zou Katuit voor velen een mooie tussenstap gevormd hebben naar 30 mei 2021, maar Indiaan, Mars en Goliath zijn solidair en blijven in hun ‘kot’. Net als bij het uitstel van de Ros Beiaardommegang geldt ook hier: de gezondheid van de bevolking, van de deelnemers en de medewerkers gaat voor alles.
 • Over welke evenementen deze zomer wel kunnen doorgaan, is er nog geen duidelijkheid. De Nationale Veiligheidsraad beslist hierover pas in een latere fase. Wat en wanneer er beslist wordt, is afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis in ons land.
  -> De aanhoudende onzekerheid maakt echter dat een aantal geplande stadsevenementen omwille van praktische redenen (artiesten en verenigingen die niet kunnen repeteren, leveranciers waarvan de werking stilligt, enz.) niet kunnen doorgaan. Het gaat om de internationale taptoe (gepland op 4 en 5 juli), het muziekfestival ‘Vlaanderen Feest!’ (gepland op 11 juli), Big Jump (gepland op 14 juli), Jazz in het Park en het concert van de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde (gepland op 21 juli).
 • Voor Dendermondse organisatoren betekent de aankondiging van de Nationale Veiligheidsraad dus nog geen algemeen verbod van activiteiten en evenementen na 30 juni. Wel roepen we alle organisatoren op om met kritische geest naar hun eigen activiteit of evenement dat plaatsvindt tot en met 31 augustus te kijken. Activiteiten en evenementen waarbij de sociale afstand van 1,5 meter moeilijk gegarandeerd kan worden, zullen moeilijk haalbaar zijn. Organisatoren kunnen op elk moment hun eigen activiteit of evenement annuleren of kunnen er ook voor opteren om verdere richtlijnen vanuit de overheid af te wachten. 
 • De stadsdiensten werken ondertussen achter de schermen verschillende scenario’s uit om de beleving in eigen stad deze zomer veilig en goed te kunnen organiseren. Wandelen en fietsen zullen daarin een centrale rol krijgen, maar waar mogelijk proberen we ook andere kleinschalige activiteiten te organiseren (beiaardconcerten, orgelconcerten, koetsrondritten, kinderanimatie, mobiele animatie in de wijken en deelgemeenten, enz.). Om een definitief zomerprogramma te kunnen opmaken is het echter ook voor het lokaal bestuur wachten op verdere richtlijnen. 
Dit artikel werd gepubliceerd op 14 mei 2020.
 • Jazz in het Park 2016 (1).JPG