naar top
Gemeente Dendermonde

Dendermonde klaar voor een veilige heropstart van de scholen

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat de scholen gefaseerd mogen heropstarten vanaf maandag 18 mei.

Elke school maakte een eigen risicoanalyse om te bekijken hoe deze heropstart veilig kan gebeuren. Een aantal factoren spelen daarbij een rol, bv. de grootte van de klaslokalen, de grootte van de klasgroepen, het beschikbare aantal leerkrachten ...

Elke school informeert de ouders en de leerlingen rechtstreeks over hoe de heropstart zal gebeuren, over welke extra maatregelen ze nemen, over hoe ouders hun kinderen best kunnen voorbereiden en over hoe ze de opvang organiseren.

Netoverschrijdende afspraken voor veilige heropstart

De veiligheid van alle leerlingen en medewerkers is een absolute basisvoorwaarde. Er werden netoverschrijdend afspraken gemaakt met de scholen, diensten van het lokaal bestuur en de politie om een veilige opstart mogelijk te maken:

  • Alle leerlingen moeten het kortste traject van thuis naar school nemen en moeten zich onmiddellijk naar school begeven. Leerlingen mogen onderweg niet stilstaan om met vrienden/klasgenoten af te spreken.
  • Er moet altijd anderhalve meter afstand bewaard worden, zowel onderweg (te voet, met de fiets) als op de school.
  • Alle fietsen worden gestald op de scholen zelf. Er mogen geen fietsen op het openbaar domein (bv. op het OLV-Kerkplein) worden achtergelaten, dit om samenscholing te vermijden.
  • Alle leerlingen blijven tijdens de middagpauze op school.
  • Na schooltijd nemen de leerlingen opnieuw het kortste traject naar huis.
  • De lokale politie sensibiliseert via tekstkarren en zal aanwezig zijn op de toegangswegen en in de schoolomgeving om samenscholing te vermijden.

Stad levert mondmaskers aan de scholen

Medewerkers en leerlingen van het secundair onderwijs moeten verplicht een mondmasker dragen. De stad heeft hiervoor zelfgemaakte stoffen mondmaskers aan de Dendermondse scholen geleverd. Alle leerkrachten uit de verschillende basisscholen van het gemeentelijk, vrij en gemeenschapsonderwijs kregen een mondmasker. Ook voor het secundair onderwijs werd er een mondmasker voorzien, dit zowel voor de verschillende personeelsleden als voor de leerlingen van het 6de en 7de jaar. Deze leerlingen zullen nl. opnieuw gedeeltelijk les krijgen op school. Daarnaast hebben we ook nog het internaat van het GO! Ondersteund met de nodige mondmaskers. In totaal werden er meer dan 2.500 mondmaskers verdeeld over de verschillende scholen heen.

Voor het maken van de mondmaskers konden we een beroep doen op ons naaiatelier. De mondmaskers werden daar gemaakt conform de richtlijnen van de overheid.

Enorme inspanningen

Achter de schermen hebben de directies en leerkrachten in moeilijke omstandigheden enorme inspanningen geleverd om de herstart van de lessen ‘coronaproof’ te laten verlopen. Deze inzet en toewijding verdienen onze dankbaarheid en het grootste respect. We wensen alle scholen een succesvolle en veilige heropstart toe!

Dit artikel werd gepubliceerd op 14 mei 2020.
  • foto1