naar top
Gemeente Dendermonde

Een zomer vol Apenstaartje, sportkampen, YOU.th, speelpleinwerking en IBO

Door de coronacrisis was het lange tijd onzeker of de geplande Apenstaartjes, sportkampen en YOU.th-activiteiten deze zomer konden doorgaan. Enkele weken geleden kwam er groen licht.

De jeugd- en sportdienst gingen onmiddellijk aan de slag om hun werking aan te passen, zodat alles volledig ‘coronaproof’ kan verlopen. We informeerden alle ouders en kinderen via een brief over deze aangepaste werking.

Apenstaartje en YOU.th 

 • De activiteiten gaan vaak door in twee groepen. Op deze manier kunnen we ons houden aan het  max. aantal deelnemers per week per groep.
 • Kinderen verzamelen aan de jeugddienst, waarna onze animatoren met hen naar de activiteitenruimte gaan. Breng- en afhaalmomenten worden zo kort mogelijk gehouden.
 • Kinderen die zowel in de voor- als namiddag deelnemen aan een activiteit, vragen wij om ook tijdens de middagpauze aanwezig te blijven.
 • We vragen aan de ouders om de medische fiche op voorhand te bezorgen aan de jeugddienst. Hebben we deze niet in ons bezit bij de aanvang van de eerste activiteit van jouw kind, moet je deze ter plaatse in te vullen.
 • Bij ziekte of beperkte symptomen van corona kunnen kinderen niet deelnemen aan de activiteit. Verwittig in dit geval de jeugddienst.
 • In het kader van contacttracing kan het Agentschap Zorg en Gezondheid de gegevens van deelnemende kinderen opvragen. Meer info daarover vind je op www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek.
 • Voor kinderen ouder dan 12 jaar is het verplicht om een mondmasker te dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gerespecteerd. Daarom vragen we om een mondmasker mee te brengen. Afhankelijk van de workshop en het aantal deelnemers kan het dragen verplicht worden.
 • Inschrijven? Dat kan nog! Een aantal activiteiten zijn nog niet volzet. Inschrijven op voorhand is verplicht en kan via www.dendermonde.be/inschrijven of ter plaatse bij de jeugddienst.

Sportkampen

Sportkampen mogen doorgaan in bubbels van 50. In Dendermonde hebben we per week een bubbel van 50 sporters voor de sportmix en een bubbel van 50 voor kapoentjes/kleutersport.

Onze dagactiviteiten zijn aparte bubbels. Alle activiteiten zijn volzet. Iedereen die ingeschreven is en betaald heeft, is zeker van een plaats. Wie op de wachtlijst staat, houdt best de mailbox in de gaten. We mailen zodra er plaats is.

Mobiele speelpleinwerking Vollen Bak x 2

Elke zomervakantie trekken monitoren met een bakfiets vol spelmateriaal naar speelpleintjes in verschillende wijken, bv. in de Boonwijk, in de Sint-Jorisgilde, in de Donkstraat … Ook deze zomer willen we de Vollen Bak laten uitrijden. Om goed te kunnen inspelen op de vraag en tegelijkertijd ook de maatregelen te respecteren, gaan we voor een verdubbeling van de huidige werking. Per week organiseren we tegelijkertijd op twee pleinen mobiele speelpleinwerking! Meer praktische info volgt.

Speelpleinwerking

Ook de werking van speelpleinen Toeter en De Speelplaneet gaan door! Ze kijken ernaar uit heel wat spelende kinderen een mooie zomer te bezorgen. Meer info via http://speelpleintoeter.be/ en www.speelplaneet.net/.

IBO

We garanderen opvang aan de inwoners die hier nood aan hebben. Ouders kunnen, zoals in andere vakantieperiodes, hun inschrijvingen kosteloos aanpassen via de webshop tot de laatste vrijdag voor de start van de vakantie (vrijdag 26 juni). De openingsdagen en –uren van de IBO-locaties blijven dezelfde  zoals in vorige zomervakanties.

Volgende maatregelen zullen doorgevoerd worden in de IBO-locaties:

 • Verlagen van de capaciteit op verschillende locaties
 • Verdelen van de kinderen in groepen naargelang de infrastructurele mogelijkheden en buitenlocaties in de buurt
 • Basismaatregelen rond onder meer handhygiëne, het dragen van een mondmasker door ouders bij breng- en haalmomenten en het goed verluchten en reinigen van de ruimtes

We voorzien een gevarieerd aanbod van leuke activiteiten. Ook in deze periode is het van belang om kinderen een leuke vrije tijd te bieden en hun zoveel mogelijk speelkansen te bieden, binnen een veilig kader. We maken er een fantastische, speelse zomer van.

Andere activiteiten

Of ga op stap met SuperVlieg, doe een spannende zoektocht, ontdek Dendermonde met de fiets … Activiteiten genoeg om een toffe zomer in eigen stad te beleven. Surf snel naar www.dendermonde.be/zomervandendermonde voor het volledige aanbod.

Dit artikel werd gepubliceerd op 25 juni 2020.
 • foto1