naar top
Gemeente Dendermonde

Zomerschool voor anderstalige jongeren

We pakken uit met een nieuw project dat anderstalige nieuwkomers de kans geeft om Nederlands te leren. Als gevolg van de coronacrisis kregen anderstaligen namelijk weinig mogelijkheden tot het oefenen van het Nederlands.

De stad Dendermonde diende samen met gemeentes Lebbeke en Buggenhout een subsidieaanvraag in voor de organisatie van een zomerschool voor OKAN-leerlingen (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) in Dendermonde. Op 15 juli 2020 kregen we de toestemming om het ambitieuze programma uit te werken.

Dankzij de goedkeuring kunnen anderstalige jongeren gedurende de hele zomervakantie deelnemen aan verschillende activiteiten waar ze hun Nederlandse talenkennis kunnen aanscherpen. De ‘integratie’-initiatieven voor OKAN-leerlingen zijn ons niet onbekend. In 2018 organiseerde de stad al een taalkamp ‘TAALkabaal’ voor anderstalige kinderen en jongeren.

In samenwerking met het Óscar Romerocollege, GO! Talent, Jeugddienst Dendermonde, Groep INTRO en het Agentschap Integratie & Inburgering wordt ook deze zomer een taalkamp georganiseerd. Het aanbod is tweedelig: in de voormiddag krijgen de jongeren taallessen, in de namiddag staan er taalstimulerende activiteiten op het programma. De focus ligt daarbij vooral op een sterke individuele begeleiding. Er wordt dan ook gewerkt met kleine groepen jongeren. Op die manier kan men kwaliteitsvol taalleren garanderen.

Het project heeft als doel om anderstalige jongeren tijdens de schoolvakantie taalkansen te bieden onder de vorm van een taalvakantie. Het project slaat een brug tussen vakantiegevoel en taal. Anderstalige jongeren gaan doorgaans niet vaak op vakantiekamp met leeftijdsgenoten. We willen hen ook de kans bieden om op een onbezorgde en fijne manier te genieten van een leerrijke taalvakantie.

Dit artikel werd gepubliceerd op 21 juli 2020.
  • foto1