Geen carnaval in 2021

Er komt geen carnaval Dendermonde en Baasrode 2021. Dat beslisten de carnavalcomités in overleg met de stad. Naast de carnavalsstoet zelf gaan ook andere carnavalsactiviteiten niet door, zoals de prinsaanstelling. Ook carnaval Hamme, Moerzeke, Kastel en Lokeren gaan in 2021 niet door.

Rond deze periode starten carnavalisten gewoonlijk met het maken van praalwagens en kostuums voor het volgende carnavalsseizoen. Omdat het zeer onduidelijk is of carnaval 2021 in normale omstandigheden kon doorgaan, vond op initiatief van de Orde van de Palingboer uit Baasrode een overleg plaats met de carnavalcomités van Hamme, Lokeren, Moerzeke, Kastel, Baasrode en Dendermonde en de lokale besturen van de betrokken gemeenten. Bedoeling van dit overleg was om een gezamenlijke beslissing te nemen over het carnavalsseizoen 2021.

Tijdens het overleg werd snel duidelijk dat bij alle carnavalcomités dezelfde problemen de kop opstaken. Door gebrek aan financiële inzamelacties, zoals fuiven en eetfestijnen, hadden de comités en groepen bijna geen inkomsten voor het komende werkjaar en geen garanties voor hun sponsors. De huidige coronacijfers doen vermoeden dat de kans klein is dat carnaval gewoon kan doorgaan. De handhaving van de activiteiten, waar verschillende generaties samenkomen, is praktisch onmogelijk en een horecabezoek binnen de huidige maatregelen én tijdens de festiviteiten kan niet op veilige wijze worden georganiseerd.

De aanwezigen waren het met pijn in het hart eens dat het organiseren van een carnavalsweekend onmogelijk bleek. Het is belangrijk dat deze beslissing nu al genomen wordt. Zo bieden we aan iedereen duidelijkheid en geven we een toekomstperspectief mee.

Dit artikel werd gepubliceerd op 18 september 2020.