Nieuwe en unieke samenwerkingsovereenkomst voor afgeschreven voertuigen

Het lokaal bestuur en de politiezone Dendermonde gaan een unieke samenwerking aan met Dendermondse scholen en brandweerzone Oost voor het verwerken van hun afgeschreven voertuigen.

Het lokaal bestuur en de lokale politie Dendermonde willen hun wagenpark vergroenen. Uit het verkeer genomen voertuigen op een klimaatverantwoorde manier afschrijven is hier een onderdeel van. Momenteel worden afgeschreven voertuigen openbaar verkocht. De gemeenteraad keurde op dinsdag 13 oktober een nieuwe werkwijze goed.

Voertuigen die niet meer voldoen aan de algemene technische condities en de uitstootnorm, willen we vanaf dan schenken aan Dendermondse scholen en aan Brandweerzone Oost Oost-Vlaanderen. Beiden stelden meermaals de vraag of afgeschreven voertuigen konden worden overgedragen. Voor beide organisaties heeft dit een didactische meerwaarde. Scholen kunnen deze voertuigen inzetten tijdens de lessen mechanica/carrosserie, terwijl de brandweerzone de voertuigen gebruikt om reddingsacties te simuleren.

Hierdoor ondersteunen we niet alleen deze organisaties op educatief vlak en veiligheid, maar zetten we ook extra in op de circulaire economie. De nieuwe manier van werken geeft de zekerheid dat afgedankte voertuigen nooit meer in het verkeer komen en dat de ontmanteling, depollutie en maximale recyclage correct verlopen.

Deze nieuwe werkwijze is uniek: geen enkel lokaal bestuur sloot eerder al een gelijkaardige samenwerkingsovereenkomst af. Deze actie sluit aan bij werf 8 ‘aandacht voor het klimaat’ binnen het meerjarenplan #project9200.

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 oktober 2020.