Streetartproject 'Paardenkracht'

De spirit van het Ros Beiaard blijft voelbaar aanwezig in de stad aan Dender en Schelde, ook als het mythische paard niet zijn ronde kan doen. De trots van Dendermonde vormt de inspiratie voor het unieke streetartproject 'Paardenkracht'.

11 grote paardenhoofden staan verspreid over de historische binnenstad. Het getal is een ludieke verwijzing naar het aantal jaren waarop we ditmaal moeten wachten om het Ros (hopelijk) opnieuw te zien.

'Paardenkracht' is het resultaat van een unieke samenwerking. Verschillende kunstenaars, van jong talent tot gevestigde waarde, waren bereid een paardenhoofd onder handen te nemen. Hoewel de sculpturen een gemeenschappelijke basisvorm delen, zijn het allemaal unieke werken die het artistieke karakter van hun maker verraden.

Extra paardenkracht

Toen eind 2020 de beslissing genomen werd om de Ros Beiaardommegang opnieuw uit te stellen naar 29 mei 2022, hebben de wagenbouwers van de ommegang het voorstel gedaan om een extra kunstwerk te realiseren. Bram Buytaert en Kevin Leybaert stonden ook al in voor de basisvormgeving en coördinatie van de eerste elf paardenhoofden, maar ditmaal kregen ze van het stadsbestuur de vraag om ook in te staan voor de artistieke eindafwerking. Het resultaat, getiteld 'Liefde voor ons Ros is het ware goud', is letterlijk en figuurlijk schitterend. Het hoofd werd afgewerkt met een toplaag van 3.000 stukjes bladgoud 24 karaat. Een echt monnikenwerk. Het gouden hoofd werd geplaatst op een zwarte stalen sokkel om een optimaal contrast te bekomen. Als locatie is gekozen voor de Grote Markt, vlakbij de doorgang naar … de ‘Gulden Hoofdstraat’.

Ga op ontdekking

We nodigen jou uit om Dendermonde en zijn paradepaardjes te ontdekken en op zoek te gaan naar de boeiende verhalen achter de beelden.

Alle info kan je vinden op: https://www.toerismedendermonde.be/paardenkracht

De bijhorende brochure is gratis te verkrijgen bij Toerisme Dendermonde. Of te downloaden hieronder.

PK4Kids

Na het succes van het Paardenkrachtproject, sloegen zo'n 300 leerlingen uit het lager onderwijs aan het knutselen met de spin-off ‘PK4Kids’. Hun versierde minipaardenkopjes sieren vanaf april tot september de binnenstad van Dendermonde.

Lees hier alles over PK4Kids

Dit artikel werd gepubliceerd op 31 mei 2021.