Vier winnende projecten voor het burgerbudget 2020

De winnende projecten voor het Dendermondse burgerbudget 2020 zijn bekend! #project9200

Via het burgerbudget wil de stad samen met de inwoners aan de toekomst werken en hun omgeving naar eigen inzicht vorm geven. Inwoners konden ideeën indienen en mee beslissen door te stemmen op de voorstellen.

Er werden in totaal zestig ideeën ingediend. Twaalf daarvan voldeden aan alle voorwaarden en zijn door de inwoners verkozen met meer dan 100 stemmen. Exact 800 Dendermondenaren brachten hun stem uit. De beoordelingscommissie analyseerde de twaalf overgebleven ideeën en schoof vier projecten naar voren die van Dendermonde een nog aangenamere stad maken. Ze werden verkozen op basis van het aantal stemmen en het algemeen belang, maar vooral de eigen inbreng van de indieners gaf de doorslag.

Een budget van 30.000 euro wordt verdeeld over de vier winnende projecten.

10.000 euro - Speelplein De Vliet 2.0
Idee van Annelore Van Pollaert: In Baasrode dromen we van een moderne en avontuurlijke speeltuin in een groene oase. Zandbak, zitbank, blotevoetenpad, avonturenparcours, houten speeltoestellen, buitensportinfrastructuur, picknicktafels, petanqueterrein, wandelpad ... Om dit plan vorm te geven, werken we via een lokale werkgroep waarin verschillende partners vertegenwoordigd worden. De werkgroep legt prioriteiten, quick wins, uitvoerders en kostprijzen vast. 

10.000 euro - Trottoir Tomate
Idee van Liesbeth Van Damme: Wat als we nu in onze eigen straat de handen uit de mouwen steken en het voetpad letterlijk openbreken? Met de buren de tegels uitbreken en de buurt letterlijk en figuurlijk minder verharden. Bomen, struiken, klimplanten, groenslingers, een bankje en waarom niet: zelfs fruit, groente, kruiden ... op onze trottoirs. Een echte Trottoir Tomate in de Emanuel Hielstraat!

8.000 euro - Gezelschapspellen in de bib
Idee van Andries Geldof: Gezelschapspellen brengen mensen samen en bieden een alternatief voor de vele schermen. De bibliotheek heeft dit nog niet in hun aanbod, maar daar komt verandering in. De bib is als ontmoetingsplaats de uitgelezen plaats om spellennamiddagen of -avonden te organiseren. Ik wil me graag engageren om geïnteresseerden op weg te helpen met de spelregels. We zullen ook samenwerken met de Dendermondse spellenclub. 

2.000 euro - Burenbank Winningen
Idee van Bianca Smet: In de Lijsterlaan is er een pleintje waar onze buurtfeesten plaatsvinden. Veel kinderen spelen er basketbal, leren fietsen, krijten op de grond. Het is leuk dat er een bankje wordt voorzien voor de ouders van de spelende kinderen. Ideaal om het burencontact te verbeteren! Het Buurtcomité Winningen helpt graag mee met de plaatsing en het onderhoud.


De stadsdiensten toetsen nu in eerste instantie samen met de indieners af hoe hun project verder kan worden gerealiseerd. De indieners ondertekenen een overeenkomst om de uitvoering van de projecten te kunnen starten. Alle projecten moeten binnen de twee jaar uitgevoerd worden.

Via de stadskanalen en het participatieplatform https://denkmee.dendermonde.be kan je de voortgang van de realisaties volgen. Neem binnenkort eens een kijkje!

Dit artikel werd gepubliceerd op 23 oktober 2020.