Uitreiking eID met vingerafdrukken

Op donderdag 12 november 2020 start het lokaal bestuur Dendermonde met de uitreiking van de identiteitskaart met vingerafdrukken.

Deze nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een vernieuwde lay-out. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge, internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Enkele belangrijke wijzigingen

  • Bij elke nieuwe aanvraag worden de vingerafdrukken geregistreerd en bij het afhalen van de nieuwe eID-kaart worden de vingerafdrukken opnieuw afgenomen om ze te vergelijken. Hierdoor kan identiteitsfraude worden tegengegaan en is minder misbruik van jouw identiteitsgegevens mogelijk. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (ze worden niet opgeslagen in een centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. 
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van de rechterkant.
  • Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
  • De contactloze chip staat op de achterkant van de kaart, waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
  • Als nationaliteit wordt niet langer BELG maar BEL vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De kaart heeft een andere tint van kleuren.

De huidige Belgische elektronische identiteitskaarten die momenteel in omloop zijn, kunnen worden vervangen:

  • op het einde van hun geldigheidsperiode.
  • in geval van aangifte van verlies, diefstal of vernietiging van de kaart.
  • in geval van een verandering van naam, rijksregisternummer of niet-gelijkende foto.

Tijdelijke coronamaatregelen

Omzendbrief FOD Binnenlandse Zaken van 27/10/2020:

De oproeping:
Burgers die een oproep hebben ontvangen om hun elektronische identiteitskaart te vernieuwen, kunnen zich aanmelden vanaf december onder voorbehoud van de verdere evolutie van de gezondheidscrisis. 

De aanvraag en afgifte:
Burgers waarvan de huidige identiteitskaart weldra vervalt, kunnen de aanvraag en afgifte van de elektronische identiteitskaart voorlopig uitstellen naar december, rekening houdend met de huidige evolutie van de gezondheidscrisis.

Burgers die geen elektronische identiteitskaart meer bezitten (verlies of diefstal) kunnen een afspraak maken met de Stadswinkel via 052-52 9200.

Dit artikel werd gepubliceerd op 9 november 2020.