Welkom op de Groene Dender

Het park Groene Dender is een van de stadsprojecten waar het lokaal bestuur op inzet en is tot stand gekomen door participatie met onze burgers. Het resultaat werd een speels park met veel natuurlijke elementen, een groene ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is.

Voor het totale project Groene Dender zijn de grote structurele omvorming achter de rug en wordt in de loop van 2021 verder ingezet op de afwerkingen. In maart worden de zones met open grond ingezaaid met een bloemenmengsel en verder voorzien we in het park ook nog een aantal zitbanken, een grote ontmoetingsbank en een insectenhotel vervaardigd door het Óscar Romerocollege.

Walvisstaart uit plastic

Vanuit het participatietraject kwam de vraag voor een blikvanger die een verwijzing maakt naar de walvis. Kunstenaars Staf Vinck, Martin Claessens en Dirk Van den Nest creëerden het kunstwerk. Dendermonde kent binnen zijn geschiedenis het verhaal van de walvis, dat ook verankerd is in onze Ros Beiaardommegang en Katuit. Het vervaardigen van een kunstwerk die hier een verwijzing naar geeft, was dus een logische keuze.

De kunstenaars werkten met afval dat geproduceerd wordt in onze eigen stad. De walvis is volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen, de metalen structuur bestaat uit gerecupereerd staal, de bekleding uit petflessen. Daarnaast hadden de kunstenaars ook als doel om het afvalprobleem in onze maatschappij in het licht te zetten. In dit kunstwerk duikt de walvis onder, zoekend naar een opening tussen de Gedempte Dender en de Schelde.

Voorstellen welkom

Zodra de omstandigheden binnen de coronacrisis het toelaten, gaan we vanuit het lokaal bestuur enkele staanplaatsen openstellen voor ambulante handel. Zo kan er in het park aan een kraampje ook iets lekkers te eten en te drinken aangeboden worden. Wanneer dit een succes blijkt te zijn, zal ook de plaatsing van een tentconstructie verder onderzocht worden.

Op basis van het effectieve gebruik en de verdere input van onze inwoners en gebruikers kunnen in de toekomst extra functies gecreëerd worden. Hierbij denken we aan het organiseren van bijvoorbeeld kleinschalige openluchtvoorstellingen, ruilmarkten, sportsessies … Voorstellen zijn welkom.

Dit artikel werd gepubliceerd op 19 februari 2021.